GLOBUS

Podijeljene reakcije na Trampovu odluku o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma

tportal.hr

9.5.2018

Nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u utorak objavio povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je nazvao "katastrofalnim" te je najavio obnovu sankcija protiv Teherana, stižu i prve reakcije svjetskih lidera. 

- Objavljujem danas da će se SAD povući iz iranskog nuklearnog sporazuma - izjavio je Tramp u televizijskom prijenosu iz Bijele kuće.

Trampovu odluku odmah je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu). 

Iranski nuklearni sporazum bio je 'recept za katastrofu', poručio je Netanjahu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je na društvenim mrežama izrazio žaljenje zbog američkog povlačenja iz sporazuma, najavivši kako će zajedno s Velikom Britanijom i Njemačkom nastaviti raditi na stabilizaciji Bliskog istoka.

- Zajedno ćemo raditi kako bismo proširili saradnju povodom nuklearnih aktivnosti, raketnog naoružanja i mira, naročito u Siriji, Jemenu i Iraku - naveo je Makron.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je, pak, po objavi najavio kako će Evropska unija imati zajednički stav prema Trampovoj odluci.

Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, u utorak je pozvala međunarodnu zajednicu da se nastavi pridržavati sporazuma s Iranom iako je predsjednik SAD obajavio da se iz njega povlači i da će ponovno uvesti sankcije Teheranu.

- Posebno sam zabrinuta večerašnjom najavom novih sankcija. Evropska unija je odlučna očuvati ga. Zajedno s ostatkom međunarodne zajednice očuvat ćemo taj nuklearni sporazum - rekla je visoka predstavnica.

Generalni skeretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) još je ranije upozorio kako bi Trampovo povlačenje iz sporazuma moglo izazvati rat. 


Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je, pak, da će Vašington požaliti ukoliko se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, koji će se snažno oduprijeti američkom pritisku da ograniči njegov utjecaj na Bliskom istoku.

Iranski predsjednik je izjavio u utorak navečer da će ubrzo razgovarati s Evropljanima, Kinezima i Rusima da vidi mogu li Rusi garantovati interese Irana nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu. 

- Sada umjesto sa šest zemalja imamo sporazum s njih pet - rekao je Rouhani u televizijskom obraćanju.

Odluka o povlačenju je nezakonita i pogrešna i obezvređuje međunarodne sporazume, objavila je iranska državna televizija. 

- Naredio sam iranskoj Organizaciji za atomsku energiju da poduzme potrebne mjere kako bismo u slučaju potrebe nastavili industrijsko obogaćivanje bez ograničenja - izjavio je Rouhani na iranskoj televiziji.

Čekat ćemo nekoliko sedmica prije primjene te odluke, ovisno o rezultatima razgovora između Teherana i drugih partnera sporazuma - dodao je. 

Optuživši američkog predsjednika da provodi "psihološki rat" Rouhani je poručio "Nećemo dopustiti Trampu da dobije ovaj psihološki rat".

Rusija je objavila da će čvrsto ostati uz iranski nuklearni sporazum i dodatno osnažiti veze s Teheranom ukoliko Tramp ostvari svoju prijetnju i povuče se iz dogovora.

Inače, zbog Trampove odluke američki Stejt department je odmah uputio upozorenje svojim građanima da zbog povišenih tenzija ne putuju u blizini Golanske visoravni dok se situacije ne stabilizira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.