HISTORIJSKI SUSRET

Zašto se Tramp i Kim sastaju baš u Singapuru

CDM / Blic

11.5.2018

Sjedinjene Američke Države bacile su oko na Singapur kao mjesto za održavanje historijskog sastanka između predsjednika Donalda Trampa (Trump) i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, nakon što je uklonjena posljednja prepreka za održavanje samita oslobađanjem trojice američkih državljana.

Kako piše Blumberg, Tramp nastoji da se sastanak održi baš u gradu-državi na jugoistoku Azije.

Američki predsjednik je u srijedu odbacio kao opciju da bi susret mogao da se dogodi u demilitarizovanoj zoni, i najavio da će datum i mjesto objaviti kasnije.

Singapur je najvjerovatnije odabran iz više razloga. Kao prvo, nudi odličnu bezbjednost, što je jedna od ključnih stavki za boravak američkog predsjednika.

Luksuzni grad je i ranije dokazao da može da organizuje i najviše samite u kratkom roku. Tako je kineski predsjednik Si Đinping odabrao upravo Singapur za svoj historijski samit sa predsjednikom Tajvana Ma Jing-đuom, u novembru 2015. godine.

Taj sastanak je održan u hotelu “Šangri-La”, lociranom u prigradskom dijelu grada sa obiljem vegetacije. Ovaj hotel svake godine ugosti najviše civilne i vojne šefove u sklopu “Šangri-La dijaloga”, najbitnijeg regionalnog samita gdje se obavljaju svi ključni dijalozi po pitanju bezbjednosti.

Uz to, Vašington ima snažne odnose sa Singapurom. U pomorskoj bazi Čangi stacionirani su američki neki od američkih ratnih brodova, dok je brojni drugi posjećuju.

I Sjeverna Koreja se osjeća komforno sa ovakvim izborom gdje ima ambasadu na 15. spratu zgrade u samom centru.

Ipak, ono što je najbitnije je da Singapur nije predaleko. Kim uglavnom putuje vozom, a pojedini sigurnosni analitičari su izjavljivali i da Sjeverna Koreja možda nema avion koji bi mogao da leti na duga putovanja.

Ipak, Kim je avionom posjetio Dalin u Kini prošle sedmice, pa se procjenjuje da bi na isti način mogao da dođe i do Singapura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.