GLOBUS

Poraženi malezijski premijer Nadžib ne može napustiti zemlju

AFP

Agencije

12.5.2018

Malezijski ured za imigraciju saopćio je u subotu da je bivšem premijeru Nadžibu Razaku (Najib) i njegovoj supruzi zabranjen odlazak iz zemlje.

U kratkom saopćenju navodi se da se paru zabranjuje napuštanje zemlje nakon špekulacija da je Nadžib planirao napustiti Maleziju kako bi izbjegao optužbe za korupciju, nakon poraza na izborima na kojima je pobijedio 92-godišnji Mahatir Mohamad.

U prijašnjem tvitu Nadžib je napisao da će uzeti "kratku pauzu", a plan putovanja koji je iscurio na internet pokazuje nakanu da leti u Džakartu privatnim avionom.

Nakon odluke Ureda za imigraciju, Nadžib je objavio tvit u kojem kaže da će "poštovati upute te s porodicom ostati u zemlji".

Mahathir Mohamad (92) stupio je u četvrtak na dužnost malezijskog premijera, dan nakon historijske pobjede opozicije na parlamentarnim izborima koja je označila kraj koalicije koja je na vlasti već više od 60 godina.

Bivši politički saveznici, Mahathir i 64-godišnji premijer Nadžib Razak, ogorčeno su se razišli prije dvije godine zbog Nadžibove navodne pronevjere 4,5 milijardi dolara i uspostave mreže pranja novca. Nadžib te optužbe odbacuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.