SAD nisu obavještene o prijetnji Sjeverne Koreje da će otkazati samit

Zašto je Sjeverna Koreja promijenila kurs?

CdM
17.05.2018 07:59

Sjeverna Koreja je najavila da bi mogla otkazati samit svog lidera ​Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trampa ukoliko Sjedinjene Američke Države budu insistirale da Pjongjang odustane od nuklearnog oružja.

Susret ova dva predsjednika zakazan je za 12. juni u Singapuru. Ali, u vrlo oštroj izjavi, zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kim Ki Gvan je optužio SAD da daju nesmotrene izjave iza kojih se kriju “podle namjere”.

Kako piše BBC, on je direktno uperio prst u Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona.

“Bolton je nedavno rekao da bi Sjeverna Koreja mogla pratiti libijski model denuklearizacije, a to je bilo upozorenje za Pjongjang, koji je posmatrao pukovnika Libije Muamera Gadafija kako se odriče svog nuklearnog programa da bi ga nekoliko godina kasnije ubili pobunjenici koje je Zapad podržavao”, podsjeća BBC.

Bijela kuća je odgovorila, rekavši da se i dalje nada da će sastanak biti održan.

- Predsjednik je spreman da se sastanak održi, a ako ne, nastavit ćemo s maksimalnom kampanjom pritiska koja je u toku - rekla je Sara Hakabi Sanders, portparol Bijele kuće.

U međuvremenu je američki predsjednik Donald Tramp izjavio da Sjedinjene Države nisu obaviještene o prijetnji Sjeverne Koreje da će otkazati samit idućeg mjeseca, javlja agencija Associated Press.

Dopisnica BBC-a iz Seula navodi da Sjeverna Koreja želi da svijet zna kako do pregovaračkog stola dolazi s jake pozicije i osjećaju da su oni ti koji čine sve ustupke.

- Suspendirali su sva raketna testiranja, oslobodili tri američka zatvorenika, Kim Jong-un se susreo s predsjednikom Južne Koreje Munom Džae-inom i potpisali su deklaraciju, i oni će demontirati područje za nuklearno testiranje pred međunarodnim medijima - navodi se u tekstu.

Pokušaj povećanja pregovaračke moći režima

Kim Jong-un neće izostati sa sastanka s Trampom i prijetnje da će to učiniti su, zapravo, pokušaj da poveća pregovaračke moći režima, smatraju analitičari s kojima je razgovarao "Financial Times".

- Aktivnosti Sjevera imaju za cilj da povećaju svoju pregovaračku moć prije sastanka na samitu - rekao je Park Von Gon, profesor međunarodnih odnosa na Handong Univerzitetu.

“Opstanak i sigurnost režima su najosjetljivija pitanja za Kim Jong-una. Zbog toga je naglo otkazivanje pregovora namijenjeno da pošalje poruku da se sigurnost Sjevera ne može ugroziti na samitu.”

Neki analitičari su, također, sugerirali da najnoviji potez Sjeverne Koreje treba posmatrati kao potez protiv trijumfalističke retorike iz Vašingtona, gdje neki već kažu kako bi Trampu trebalo dodijeliti Nobelovu nagradu za mir zbog dovođenja Pjongjanga za pregovarački sto, piše FT.

Korejsko upozorenje prepreka, a ne prijetnja

"New York Times" ocjenjuje da su posljednje izjave iz Sjeverne Koreje unijele iznenadne tenzije i neizvjesnost u višemjesečni proces otopljavanja odnosa na Korejskom poluotoku, kome je posebno doprinio sastanak na vrhu između sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i predsjednika Južne Koreje Mun Džae-ina 27. aprila i njihove deklaracije o nastavku primirja.

"Zbunjenost koju su proizvele ove izjave, također, su naglasile rizik koji američki predsjednik preuzima ukoliko se sastane sa 34-godišnjim liderom Sjeverne Koreje. To je poslužilo kao podsjetnik da je Sjeverna Koreja, uprkos Kimovoj spremnosti na diplomatske gestove i kameru, ostala neprozirna, nepredvidiva zemlja" navodi se u tekstu.

List prenosi i tumačenja nekoliko stručnjaka koji su rekli da je upozorenje Sjeverne Koreje vjerovatno prepreka na putu, a ne kobna prijetnja za sastanak narednog mjeseca.

Džoel S. Vit, viši saradnik na Johns Hopkinsovoj školi za međunarodne studije, koji je pregovarao sa Sjevernom Korejom tokom Klintonove administracije, kaže da je Kim povukao potez iz Trampovog priručnika.

"Oni vjerovatno glume Sjevernokorejce, nakon što su bili slabići od januara mjeseca," rekao je Vit i dodao: "Djeluju kao čvrsti momci. To vam je kao kad Tramp kaže da će izaći sa samita ako mu se ne sviđa dogovor."

Poziv za buđenje SAD

"To nije, prema sjevernokorejskim standardima, oštro napisana ili ratna izjava", piše londonski "The Times" i dodaje da izjave iz Sjeverne Koreje upozoravaju da bi Sjever možda morao da “ponovo razmotri” svoje učešće na samitu, ali da ton te izjave nije prijetnja već žaljenje.

- Ona predstavlja jasnu artikulaciju pregovaračkog položaja Kim Jong-una dok se priprema za susret s Trampom – i jaz između ove i verzije koja je predstavljena u Vašington - kaže se u tekstu.

Ocjenjuje se i da je problem u načinu na koji je sporazum o pregovorima sa Pjongjangom pogrešno predstavljen u Vašingtonu – odnosno kao kapitulacija koja zahtijeva denuklearizaciju, odmah i bez ikakvih uvjeta.

List navodi i da sankcije protiv sjevernokorejskog lidera mogu biti najoštrije do sada, ali da on nije vladar rukovođen javnim mnjenjem, niti je zabrinut zbog stradanja njegovog naroda.

- Kimovu diplomatiju je također moguće tumačiti kao pouzdanu odluku, zasnovanu na položaju sile. On ima – ili vjeruje da ima – sigurnu politiku napada, odnosno nuklearne projektile sposobne da udare u SAD. Pošto je to postignuto, nema šta da izgubi ako govori i o eventualno korisnim koncesijama koje bi trebalo dobiti – ali to ne znači da će napustiti strategiju koja ja predsjednika SAD dovela za pregovarački sto - piše "The Times".

NA VRH