GLOBUS

Tilerson upozorio SAD da njihovoj demokratiji prijeti kriza

Index

17.5.2018

U očiglednoj kritici američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) bivši državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) u srijedu je osudio "sve veću krizu morala i integriteta" u američkom javnom životu.

- Ako naše vođe nastoje sakriti istinu ili mi kao narod prihvatamo alternativne stvarnosti koje se više ne temelje na činjenicama, tada smo mi, kao američki građani, na putu da se odreknemo svoje slobode - rekao je Tilerson u obraćanju prilikom diplomtske svečanosti na Virdžinijskom vojnom institutu. 

Tilerson upozorio na prijetnje američkoj demokratiji

Tilerson, kojeg je američki predsjednik otpustio u martu, nakon nešto više od godinu obnašanja dužnosti, Trampa nije imenovao tokom govora kadetima u školi u Leksingtonu u Virdžiniji. 

No, upozorio je da američkoj demokratiji prijeti kriza istinoljubivosti i integriteta.

Kad se mi kao narod, kao slobodni ljudi, kolebamo oko istine, čak i u onome što nam se čini najtrivijalnije, kolebamo se oko Amerike - rekao je Tilerson. 

- Ako se mi, kao Amerikanci, ne suprotstavimo krizi morala i integriteta u našem društvu i među našim vođama u javnom i privatnom sektoru - a, nažalost, čak i u neprofitnom sektoru - tada američka demokratija kakvu poznajemo ulazi u mračne godine - istaknuo je.

Ovaj govor među prvim je javnim obraćanjima bivšeg državnog tajnika otkad ga je Tramp otpustio. 

Trampovi istupi na Twitteru

Američki predsjednik često je govorio ili na Twitteru objavljivao izjave koje nisu potkrijepljene činjenicama. Primjerice, ustrajao je, unatoč dokazima koji tvrde suprotno, da je na njegovoj inauguraciji u januaru 2017. bilo više ljudi nego na inauguraciji njegovog prethodnika Baraka Obame (Barack).

Tilerson je u govoru istaknuo da predanost činjenicama učvršćuje američke saveze s drugim demokratijama širom svijeta.

- Temeljna predanost istini i činjenicama povezuje nas s drugim demokratskim nacijama, što ćemo mi Amerikanci uvijek dijeliti s njima - rekao je.

- I istina je što kažemo svojim neprijateljima, kažemo što mislimo, i mislimo što kažemo - završio je Tilerson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.