Na londonskom tržištu cijena barela porasla za 58 centi

Cijene nafte još porasle, skoro dostigle nivo od 80 dolara

Agencije
17.05.2018 16:12

Foto: Ilustracija

Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nivou od 80 dolara, potaknute zabrinutošću za iranski izvoz zbog najavljenih američkih sankcija, što bi dodatno smanjilo opskrbu na ionako tijesno opskrbljenom tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,86 dolara. U gotovo identičnom su iznosu porasle i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 72,06 dolara.

Naftna tržišta podupire odluka američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o povlačenju SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i obnovi sankcija toj zemlji, što bi moglo ograničiti izvoz trećeg proizvođača u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Francuski naftni div Total u srijedu je upozorio da bi mogao odustati od milijardu dolara vrijednog plinskog projekta u Iranu ako ne osiguraju izuzeće iz američkih sankcija, što potpiruje sumnju da će europske zemlje uspjeti spasiti nuklearni sporazum s Iranom.

Dodatnu zabrinutost na tržištu stvara nagli pad proizvodnje u Venecueli u proteklim mjesecima.

"Geopolitička galama i strah"

- Geopolitička galama i strah od eskalacije neće tako skoro jenjati - kaže Norbert Rueker (Ruecker) iz švicarske banke Julius Baer.

- U fokusu je pozornosti zabrinutost za opskrbu nakon što su Sjedinjene Američke Države napustile sporazum s Iranom - dodao je Rueker.

Svjetske zalihe sirove nafte i derivata naglo su se smanjile proteklih mjeseci zbog snažne potražnje i ograničene opskrbe iz vodećih svjetskih proizvođača. Trend bi se trebao nastaviti s obzirom na ljetnu sezonu vožnje i neutralizirati povećanje američke proizvodnje, smatraju analitičari u Bernstajnu.

- Iako se s obzirom na naglo povećanje američke proizvodnje i broja bušotinskih postrojenja u SAD postavlja pitanje koliko će još dugo zalihe padati u ovoj godini, držimo da će se one i dalje smanjivati budući da ulazimo u sezonu ljetnih putovanja u 2018. godini - kazali su.

Nekoliko je banaka proteklih dana povećalo procjene cijena nafte, a kao razlog navode manje zalihe i snažnu potražnju.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 75,18 dolara, što znači da je pala 29 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

NA VRH