GLOBUS

ISIL preuzeo odgovornost za teroristički napad u Liježu

Index.hr

31.5.2018

ISIL je preuzeo odgovornost za napad koji je dan ranije u belgijskom gradu Liježu izveo napadač koji je ubio dvije policajke i studenta, objavila je propagandna agencija džihadističke organizacije "Amaq".

- Počinilac napada u Liježu, na istoku Belgije, vojnik je ISIL-a - navodi grupa u saopćenju koje je "Amaq" objavio putem aplikacije Telegrama.

Navode da je "napad odgovor na djelovanje međunarodne koalicije" koju predvode SAD, a bori se protiv džihadističke grupe, uglavnom u Siriji.

Napadač je radikaliziran u zatvoru

Napadača Benjamina Hermana, 31-godišnjeg belgijskog delinkventa, koji se, navodno, u zatvoru radikalizirao, upucala je policija nakon napada.

Belgijsko državno tužilaštvo istaknulo je da se, prema prvim rezultatima istrage, napad može okarakterizirati kao "teroristički napad". Među rezultatima je spomenuo "način djelovanja na koji ISIL redovno poziva na internetu".

Ovaj napad podsjeća na napad koji se 6. avgusta 2016. dogodio u Šarleriju na jugu Belgije, kada je Alžirac mačetom napao dvije policajke ispred policijske stanice uz povike "Bog je velik". Policajke su bile ranjene, a napadač ubijen. ISIL je preuzeo odgovornost i za taj napad.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.