GLOBUS

Više od stotinu kadeta u Turskoj osuđeno na doživotnu robiju zbog optužbe da su učestvovali u puču 2016. godine

Arhiv

S. N.

5.6.2018

Više od 400 kadeta turske vojske nalazi se u zatvorima te zemlje, pod optužbom da su učestvovali u puču 2016. godine.

Za njih 116, u dobi od 19 do 22 godine starosti, već su izrečene kazne doživotne robije. Slična sudbina čeka i ostale.

"Amnesty International" upozorio je danas da kadeti nisu znali u čemu učestvuju. 

- Tokom noći 15. jula 2016. godine kadeti Zrakoplovne akademije bili su u ljetnom kampu u mjestu Jalova, nedaleko od Istanbula. Ubačeni su u autobuse i poslati u Istanbul na, kako im je rečeno, vojnu vježbu. Na prilazima gradu neke od njih zaustavila je ljutita gmila ljudi koji su na ulicama pružali otpor pučistima. Oni su istjerali iz autobusa i kadete i njihove komandante. U takvoj situaciji, većina kadeta odbila se sukobiti s gomilom i položila je oružje. No, neki su pružili otpor. Kao rezultat, četiri civila su poginula, dok je 33 ljudi, opet uglavnom civili, ranjeno. 

Kadeti su, prema optužnici, trebali biti ključna podrška i pojačanje, u slučaju potrebe, vojnoj hunti koja je stajala iza puča.

Tužilaštvo je stava da su kadeti sa sobom imali mobilne telefone i morali su znati u čemu učestvuju. Kadeti su ignorirali pozive civila i tek su se na kraju predali, kada su vidjeli da je puč propao, stav je tužilaca - prenosi AI. 

Dodaje se i da je plan pučista bio da komandant Vojne akademije, general Fethi Alpaj (Alpay), nakon puča postane guverner Istanbula.

Sudbina kadeta u državi koja je iza rešetaka strpala desetine i desetine hiljada pučista nije bila u medijskoj pažnji sve dok se drakonske kazne nisu počele izricati. Mediji čak nisu obraćali pažnju na svakodnevne demonstracije porodica kadeta širom Turske. A onda je to pitanje postalo nezaobilazna tema opozicionih političara koji je sada koriste i za ubiranje glasova, navodi AI. 

Isti izvor ističe i da pravilo službe Oružanih snaga Turske jasno propisuje "apsolutnu poslušnost" nadređenom. To, s čvrstom hijerarhijom i striktnom disciplinom, jesu temelji vojne sile ove zemlje. Ona se posebno njeguje u vojnim akademijama, te je za odbranu optuženih to jedan od krunskih dokaza da kadeti ne mogu biti krivi. 

Odbrana upozorava i da se suđenja vode nabrzinu i bez poštivanja nekih od osnovnih prava. 

- Kadeti se ne mogu suditi u istom postupku s njihovim komandantima - upozoravaju advokati momaka i djevojaka turske vojske. 

On ističu i da je očigledna diskriminacija. Generali koji su stajali iza puča dobili su u nekim slučajevima do 10 godina zatvora. Kadeti, koji su se odmah predali civilima, osuđeni su na doživotne robije. 

- Javnost nije svjesna toga, ali teško da bi mogli razumjeti kakva je to logika koja dovodi do ovakvih presuda - prenosi AI riječi branilaca. 






-

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.