GLOBUS

Makron: Jerusalem je glavni grad Palestine i Izraela

Fena

6.6.2018

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je nakon sastanka s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) u Parizu izjavio da je preseljenje Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalem izazvalo nasilje i da nije pomoglo mirovnom procesu. 

- Ako takvo nešto dovodi do pogibije ljudi, to za mene nije radosna vijest - rekao je Makron u utorak na konferenciji za medije, dodajući da će Pariz pomoći da se riješi humanitarna kriza u Gazi.

Istakao je da je premijeru Izraela kazao da Francuska i dalje podržava postojeći nuklearni sporazum s Iranom.

- Kao što tvrde i naši evropski saveznici, potrebno je da budemo posvećeni nuklearnom sporazumu s Iranom da bismo kontrolirali balistički raketni program - rekao je Makron.

Ipak, dodao je da sporazum s Iranom nije dovoljan i da će nakon 2025. godine biti potrebno "dodatno raditi na njemu".

Napomenuo je da je Jerusalem glavni grad dviju država, dodajući da je vrlo važno da ovo pitanje bude sastavni dio pregovora između dviju strana.

- Posebno osuđujem svaki oblik nasilja koje se posljednjih sedmica provodi nad civilima u Gazi - rekao je Makron, prenosi TRT.

Naglasio je da će biti nastavljena dosadašnja saradnja između Francuske i Izraela.

Netanjahu je istakao da "radikalni vjernici" predstavljaju najveći problem za demokratiju, dodajući da je u tom smislu potrebno uvesti stroge sankcije Iranu.

- Od predsjednika Makrona sam tražio da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom - rekao je Netanjahu, naglasivši da vjeruje da će sporazum s Teheranom na kraju biti i poništen.

Napomenuo je da je za Izrael veoma važno da Iran ne posjeduje nuklearno oružje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.