SAD ulaze u dijalog o Kosovu?

Blic.rs
08.06.2018 07:31

Osim evopske "trojke", Francuske, Njemačke i Holandije, koja bi da se uključi u finiš dijaloga Beograda i Prištine i SAD čeka pogodan momenat da bi u ovaj proces uključila svog čovjeka koji bi bio zadužen za razgovore na najvišem nivou, pišu "Večernje novosti".

List navodi, pozivajući se na svoje izvore, da bi zastupljenost američkog predstavnika najvjerovatnije bila na nivou savjetnika.

Kako pišu "Novosti", da bi do toga došlo SAD teže da predstave kako posrednica EU Federika Mogerini nema zadovoljavajuće rezultate iza sebe u ovom procesu.

-Zbog toga nije isključeno da je vjetar koji je uskovitlao raspravu unutar EU oko transparentnosti dijaloga i njegove sporosti stigao sa druge strane okeana - napominje list.

Američki predstavnik, prema saznanjima "Novosti", ne bi slovio za zvaničnog posrednika, jer je za promjenu formata potrebna saglasnost dvije strane, pa bi Beograd mogao da zatraži uključivanje i ruskog predstavnika ako bi SAD otvoreno promovirale svog.

List podsjeća da je krajem prošle godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobio potvrdu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se uključi u dijalog ukoliko bude pokušaja da se on proširi tako što bi se u njega uključile SAD.

-Zbog toga je sada u igri opcija da američka zastupljenost bude na nivou savjetnika - navodi list.

-Amerikanci nikada nisu bili daleko od dijaloga. Ranije su visoke diplomate iz SAD održavale sastanke u američkoj ambasadi u Briselu sa pojedinim učesnicima tog procesa, ali su shvatili da im ta vrsta "popularnosti" ne ide u korist pa se sada to odvija dosta diskrentnije - rekao je za "Novosti" dobro obavješteni izvor iz briselske administracije.

On je dodao i da bi se "po pravilu visoki predstavnik američke administracije uvijek našao u Briselu kada se vodio dijalog na visokom nivou".

NA VRH