PREMIJER KOSOVA

Kurti: Nisu ugroženi odnosi Kosova i SAD zbog Uredbe o dinaru

Kosovski premijer je kazao da je Centralna banka predstavila plan u vezi s primjenom Uredbe o euru, kojim nije predvidjela nikakve kaznene mjere

Premijer Kosova Albin Kurti. Anadolija

Anadolija

14.2.2024

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da nisu ugroženi odnosi Kosova i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nakon izjave Džejmsa Obrajana (Jamesa O'Briena) da SAD možda neće tretirati Kosovo kao partnera, ako donosi odluke bez konsultacija s Vašingtonom, prenosi Anadolija.

Republika Kosovo nema značajnijeg partnera

Kurti je kazao da Republika Kosovo nema značajnijeg partnera, saveznika i prijatelja od Sjedinjenih Država. Dodao je da on kao premijer zemlje na taj način posmatra i sarađuje sa SAD.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je donijeta krajem decembru prošle godine, stupila je na snagu 1. februara ove godine, ali međunarodni partneri su za tu odluku saznali iz medija, kada je sredinom januara objavljena od strane CBK-a.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms Obrajan izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da Kosovo treba odmah da suspenduje odluku Centralne banke o isključivanju srpskog dinara iz platnog prometa i da treba da radi na pronalaženju rješenja za ovaj problem. Ocijenio je da je Centralna banka Kosova prije primjene odluke morala da ponudi alternative, u saradnji s pogođenim zajednicama i sa susjedima na koje ta odluka utječe, kao i sa Evropskom unijom i sa SAD.

Centralna banka predstavila plan u 10 tačaka

Kosovski premijer je kazao da je Centralna banka predstavila plan u 10 tačaka u vezi s primjenom Uredbe o euru, kao jedinoj valuti u upotrebi na Kosovu. Naglasio je da taj radni plan za primjenu uredbe nije predvidio nikakve kaznene mjere.

- Bez kaznenih mjera i bez incidenata trebamo se kretati naprijed. Ustavnost i zakonodavstvo su naš prioritet, ali istovremeno vodimo računa i o miru i sigurnosti, o blagostanju srpske zajednice - kazao je Kurti u obraćanju novinarima tokom posjete Regionalnoj bolnici u Prizrenu.

Kurti je zrazio nadu da će Centralnoj banci Kosova stići odgovor od Narodne banke Srbije na pismo koje joj uputila.

Radi se samo o dinaru kao platnom sredstvu

- Radi se samo o dinaru kao platnom sredstvu, a ne o dinaru kao valuti koju građani mogu posjedovati. Ne želimo nikoga da kažnjavamo, ali ćemo provesti ovu tranziciju kako bi se legalizovala i formalizovala svaka transakcija. Kao što je poznato na sjeveru zemlje postoje četiri ogranka komercijalnih banaka i razmjena je moguća - istakao je Kurti.

Nakon brojnih reakcija međunarodne zajednice, srpske zajednice na Kosovu i Srbije, Centralna banka Kosova je, 12. februara, objavila da u okviru svojih akcija za lakše provođenje uredbe o gotovinskim operacijama obavještava javnost da je već preduzela i preduzima dodatne mjere u najkraćem mogućem roku, ali najkasnije u roku od tri mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.