U SKLOPU KFOR-A

Američka vojska šalje dodatne snage na Kosovo

Njihova primarna misija bit će provođenje direktnih zračnih operacija, podrška za snabdijevanje gorivom i održavanje snaga Sjedinjenih Država

SAD šalje dodatne snage. Platforma X

H. J. I.

28.12.2023

Američka vojska poslat će u petak jedinicu od 33 vojnika na Kosovo, a u sklopu podrške mirovnoj misiji NATO-a u toj zemlji.

- Njihova primarna misija bit će provođenje direktnih zračnih operacija, podrška za snabdijevanje gorivom i održavanje snaga Sjedinjenih Država, koalicije i Kosovskih sigurnosnih snaga - stoji u saopćenju, prenose Reporteri. 

Pojačana prisutnost

NATO je pojačao svoju prisutnost na Kosovu nakon terorističkog napada na sjeveru te zemlje, kada je koncem septembra paravojna grupa Srba napala kosovsku policiju u selu Banjska, a tokom kojeg je stradao kosovski policajac te tri Srbina.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, jedan od vođa najjače stranke kosovskih Srba i sestrinske stranke SNS-a, koju podupire službeni Beograd, no, uprkos pritiscima Brisela i Vašingtona da se stvari istjeraju na čistac, optužnica protiv Radoičića još nije podignuta, prenose "Vijesti".

Prošle je sedmice kosovski premijer Albin Kurti upozorio na moguće nove napade na sjeveru Kosova dok, s druge strane, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić smatra da bi Kurti mogao iskoristiti unutrašnjopolitička previranja u Srbiji nastala nakon izbora za novu eskalaciju sukoba na Kosovu.

Međunarodna zabrinutost

- Međunarodna mirovna misija koju vodi NATO je održiva misija, koja je fokusirana na lokalnu i regionalnu stabilnost unutar zemlje i istočne Evrope - navodi se saopćenju.

NATO je poslao stotine dodatnih snaga nakon nemira u septembru na sjeveru Kosova koji su izazvali novu međunarodnu zabrinutost za sigurnosno stanje u toj bivšoj srbijanskoj pokrajini.

Kosovo je etnički uglavnom naseljeno Albancima i proglasilo je neovisnost od Srbije 2008. godine nakon gerilske pobune i intervencije NATO-a 1999. godine. KFOR, mirovnu misiju NATO-a koja djeluje od 1999., čini više od 4.500 vojnika iz 27 zemalja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.