VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

SAD kritikovale Kurtija: Ovo što radite nanosi štetu normalizaciji odnosa

Odluka je donesena bez odgovarajuće pripreme i konsultacija s lokalnim stanovništvom, navela je ambasadorica SAD

Linde Tomas-Grinfild i Albin Kurti. Platforma X

H. J. I.

9.2.2024

Sjedinjene Američke Države kritikovale su Kosovo zbog uredbe Centralne banke Kosova koja definira euro kao jedinu valutu u zemlji. Prema riječima američke ambasadorice u UN-u Linde Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield), Kosovo je djelovalo bez koordinacije i bez konsultacija s lokalnim Srbima.

Kazala je i da dijalog podupire Evropska unija, a ne Vijeće sigurnosti.

Mir i stabilnost

- Sjedinjene Države ostaju predane miru i stabilnosti zapadnog Balkana, uključujući našu podršku snagama NATO-a na Kosovu u skladu s mandatom UN-a. Potičemo povratak dijalogu uz posredovanje EU-a koji SAD snažno i dosljedno podržava. Da budemo jasni, dijalog koji vodi EU, a ne Vijeće sigurnosti, trebao bi biti kanal za rješavanje pitanja vezanih uz normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, uključujući rješenja koja poštuju ljudska prava svih zajednica. Stoga su SAD izrazile zabrinutost glede plana Kosova da provede izmijenjenu Uredbu CBK-a u vezi s gotovinskim transakcijama. Odluka je donesena bez odgovarajuće pripreme i konsultacija s lokalnim stanovništvom. Još jednom pozivamo na provedbu ovog plana, ali da se to odgodi dok ne budu postojali zadovoljavajući postupci u skladu s evropskim standardima - rekao je američka ambasadorica.

Rekla je da su SAD također zabrinute zbog "postupaka Vlade Kosova prema uredima institucija koje podržava Srbija".

Napadi na kosovsku policiju

- Ovi postupci nisu u skladu s odlučnošću Kosova da radi kroz dijalog uz posredovanje EU-a na rješavanju pitanja koja se odnose na dobrobit srpske zajednice na Kosovu, kao i da nanose štetu putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Još jednom, Vijeće sigurnosti nije mjesto gdje se ta pitanja trebaju rješavati - rekla je.

Ambasadorica SAD također je ponovila da ta zemlja osuđuje napade paravojnih snaga na kosovsku policiju i zatražila od Srbije da odgovara za planiranje i izvođenje terorističkog napada.

- Samoproglašeni vođa napada i dalje je na slobodi u Srbiji. Još jednom pozivamo Srbiju da traži punu odgovornost od počinitelja, organizatora i napadača ovog napada - rekla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.