PREMIJER KOSOVA

Kurti izrazio žaljenje zbog nespremnosti Srbije za sporazum o glasanju Srba na Kosovu

Kurti je naglasio da je već obavijestio OSCE da je za organizovanje glasanja van Kancelarije za vezu Srbije u Prištini neophodan međudržavni sporazum

Bislimi i Kurti. Vlada Kosova

Anadolija

30.11.2023

Premijer Kosova Albin Kurti i zamjenik premijera Besnik Bislimi razgovarali su sa ambasadorima zemalja Kvinte i Evropske unije o zahtjevu Srbije, Misiji OSCE-a na Kosovu za održavanje izbora na teritoriji Kosova.

Kako je saopćeno iz Vlade Kosova, premijer Kurti je naglasio da je po tom pitanju već obavijestio OSCE da je za organizovanje glasanja van Kancelarije za vezu Srbije u Prištini neophodan međudržavni sporazum i da zahtjev za takav sporazum mora da dođe iz Srbije kao zainteresovane strane.

- On je izrazio žaljenje zbog nespremnosti Srbije za takav sporazum koji bi građanima Republike Kosovo koji imaju i srbijansko državljanstvo omogućio da učestvuju na izborima po najboljoj evropskoj međudržavnoj praksi za glasanje iz inostranstva - navedeno je.

Portparol Evropske unije Peter Stano u srijedu je izjavio da je za žaljenje što kosovske vlasti nisu ponovo dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na Kosovu za srbijanske parlamentarne izbore uz pomoć OSCE-a. Prema njegovim riječima, odluka nije u skladu sa duhom dijaloga.

Parlamentarni izbori u Srbiji održavaju se 17. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.