PREMIJER KOSOVA

Kurti: Tražimo da se Milan Radoičić i njegova grupa izruče

Također, Srbija je planirala da upotrijebi vojsku, ali to se nije dogodilo i planovi Srbije su propali, rekao je Kurti

Albin Kurti. Anadolija

H. J. I.

14.11.2023

Premijer Kosova Albin Kurti zatražio je izručenje Kosovu Milana Radoičića i njegove grupe koji su na Kosovu počinili teroristički čin ubivši policajca i ranivši dvojicu. Radoičića je u Srbiji, navodi Kurti, policija zadržala samo dva sata i pušten je. A za svoje izručenje i zločinačku grupu premijer Kosova je zatražio pomoć međunarodne zajednice.

Kurti je dao ove izjave u intervjuu u Beču, gdje sudjeluje na Bečkom ekonomskom forumu. Rekao je da je zaplijenjeno više od 5 miliona eura vrijednog oružja, oklopnih vozila i teške vojne opreme. Kurti je spomenuo i scenarije koje je Srbija planirala iskoristiti na Kosovu, ubijajući i hodočasnike u Manastiru i svećenstvo.

Također, Srbija je planirala da upotrijebi vojsku, ali to se nije dogodilo i planovi Srbije su propali, rekao je Kurti.

- Moja zapovijed ministru unutrašnjih poslova je bila nula civilnih žrtava, niti jedan metak naših policajaca na samostanski zid. Ono što nam sada treba je izručenje ove grupe Milana Radoičića. Zadržan je nekoliko sati i odmah pušten. Sjeverna brigada i Civilna odbrana, dvije terorističke organizacije koje su takvima proglašene 20. juna ove godine. Sada nam treba izručenje Radoičića - rekao je Kurti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.