KOSOVO POKREĆE INSTITUT

Čelnici Kosova pripremaju tužbu za genocid protv Srbije

Prema Kurtijevim riječima, ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid nisu stvar prošlosti i Srbija treba odgovarati

Albin Kurti. Fena

FENA

8.11.2023

Kosovska Vlada pokreće institut koji će se baviti zločinima Srbije na Kosovu tokom rata od 1998. do 1999. godine, a kosovski primjer Albin Kurti imenovao je na današnjoj sjednici Atdhea Hetemija za izvršnog direktora tog instituta.

- Oživljavamo institut koji će se baviti zločinima Srbije u ratu 98-99., tako da sam danas imenovao gospodina Atdhea Hetemija, izvršnog direktora Instituta za zločine počinjene tijekom rata na Kosovu, koji će voditi ovaj važan postupak - kazao je Kurti te dodao kako se za izgradnju budućnosti, prošlost mora riješiti te da je suočavanje s prošlošću proces ozdravljenja.

Prema njegovim riječima, ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid nisu stvar prošlosti i Srbija treba odgovarati za zločine počinjene u ratu na Kosovu.

Ministrica pravosuđa Kosova Albulena Hadžiu (Haxhiu) kazala je u srijedu nakon sjednice Vlade da su se kosovski premijer Albin Kurti, predsjednica Vjosa Osmani i predsjednik Skupštine Glauk Konjufca obavezali na tužbu protiv Srbije za genocid.

- Što se tiče tužbe za genocid, ona je u vladinom programu. Kurti, Osmani i Konjufca su angažirani u ovom pravcu. Zbog osjetljivosti pitanja ne možemo iznositi detalje, ali uvjeravam vas da se bavimo ovim pitanjem - rekla je kosovka ministrica, prenose Reporteri.net. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.