CRNO ZLATO

Cijene nafte prošle sedmice pale, očekuje se povećanje proizvodnje, rekord u SAD

Ilustracija

Jutarnji list

18.6.2018

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale su jer proizvodnja u SAD i dalje doseže rekordne nivoe, a povećanje proizvodnje najavljuju i članice OPEC-a te njihovi partneri, što će povećati ponudu na globalnom tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice potonula gotovo 4 posto, na 73,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 64,65 dolara.

Pad cijena nafte posljedica je najava da su OPEC, Rusija i drugi veliki proizvođači spremni povećati proizvodnju na sastanku u Beču 22. i 23. juna.

Od januara 2017. OPEC i grupe neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno da bi ublažili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svijetu i tako poduprli cijene.


Zahvaljujući tome, cijene nafte već godinu i po postupno rastu, pa su polovinom maja dosegnule najviše nivoe u više od tri godine.

No, u posljednjih mjesec cijene su skliznule s tih nivoa jer bi OPEC i njegovi partneri, prvi put nakon 18 mjeseci, uskoro mogli povećati proizvodnju.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak kazao je prošle sedmice nakon razgovora sa saudijskim ministrom Khalidom el-Falihom da dvije zemlje načelno podupiru postupno povećanje proizvodnje nakon 18 mjeseci ograničenja.

- Općenito mi to podupiremo, ali o pojedinostima ćemo raspravljati s ministrima sljedeće sedmice - rekao je Novak, dodajući da jedna od opcija uključuje postupno povećanje proizvodnje za 1,5 miliona barela dnevno, počevši od 1. maja.

Falih nije naveo pojedinosti da bi dogovor u Beču mogao izgledati, ali je izjavio:

- Vidjet ćemo kako će to izgledati, ali mislim da ćemo postići sporazum koji će zadovoljiti tržište, što je najvažnije.

Mnogi analitičari očekuju da će biti postignut dogovor o povećanju proizvodnje.


Greg Mekena (McKenna) iz brokerske kompanije AxiTrader kaže da konkretni obrisi dogovora OPEC-a na sastanku ove sedmice nisu čvrsto utvrđeni i da Rusija po svemu sudeći želi veći rast proizvodnje nego ostali proizvođači.

- Moja je procjena da će povećanje biti nešto ispod milion barela dnevno, kao što je SAD navodno tražio od Saudijaca - dodao je Mekena.

U fokusu je ulagača i proizvodnja u SAD koja već duže vrijeme neprestano raste, pa je prošle sedmice dosegnula nove rekordne nivoe, 10,8 miliona barela dnevno.

To znači da je u protekle dvije godine proizvodnja povećana 28 posto i da se SAD sasvim približio poziciji vodećeg svjetskog proizvođača koju trenutno drži Rusija s 11 miliona barela dnevno. Prema analitičarima, SAD-a bi sljedeće godine trebao preuzeti prvu poziciju od Rusije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.