SUKOBI

Gutereš: Eskalacija nasilja u pojasu Gaze je upozorenje svima da je situacija blizu ivice rata

Antonio Gutereš: Generalni sekretar UN-a ( AFP)

Agencije

19.6.2018

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) ocijenio je da je eskalacija nasilja u pojasu Gaze "upozorenje svima da je situacija blizu ivice rata" i pozvao Izrael i Hamas, koji vlada tim palestinskim teritorijem, da ponovo potvrde posvećenost prekidu vatre kojim je okončan rat 2014. godine. 

U izveštaju Vijeća sigurnosti UN-a Gutereš je naveo da je šokiran što izraelska vojska koristi ubojitu silu otkako su počeli protesti na granici Gaze 30. marta.

On je naveo da vojska ima "odgovornost da se maksimalno suzdržava" osim ako se ne radi o posljednjem sredstvu.

- Ubijanje djece, kao i jasno obilježenih novinara i medicinskog osoblja od snaga sigurnosti za vrijeme demonstracija je posebno neprihvatljivo. Njima mora biti dopušteno da obavljaju svoje dužnosti bez straha od povrede - rekao je Gutereš.

Šef UN-a je, također, upozorio da akcije Hamasa i drugih ekstremističkih organizacija ne samo da dovode u opasnost živote Palestinaca i Izraelaca već i "napore da se povrati dostojanstvo i izgledi za podnošljivu budućnost Palestinaca u Gazi".

On je naveo rakete koje se ispaljaju na Izrael i pokušaje nekih demonstranta da probiju graničnu ogradu.

- Nedvosmisleno osuđujem korake svih strana koji su nas doveli do te opasne i osjetljive situacije - rekao je generalni sekretar UN-a.

Od početka masovnih protesta protiv izraelske i egipatske blokade koji se održavaju jednom sedmično ubijeno je više od 120 Palestinaca i više od 3.800 je ranjeno izraelskom vatrom.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi tvrde da većina žrtava nije bila naoružana.

Izrael navodi da Hamas koristi proteste kao pokriće za napade na graničnu ogradu.

Palestinci protestiraju i za pravo na povratak na sadašnji teritorij Izraela.

Stotine hiljada ih je izbjeglo 1948. godine u ratu koji je izbio poslije stvaranja jevrejske države.

Od dva miliona stanovnika Gaza dvije trećine su izbjeglice i njihovi potomci.

Gutereš je ponovio stav da nema alternative rješenju po modelu dvije države, odnosno stvaranju nezavisne Palestine uz Izrael i Jerusalemom kao glavnim gradom obje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.