GLOBUS

Makedonski parlament ratificirao sporazum s Grčkom o novom imenu države

Arhiv

Blic.rs

20.6.2018

Makedonsko Sobranje ratificiralo je sporazum sa Grčkom u vezi sa imenom. Za sporazum su glasali svi prisutni poslanici, njih 69, dok je najveća opoziciona stranka VMRO DPMNE bojkotirala zasjedanje.

Premijer Zoran Zaev je na početku svog obraćanja pozvao poslanike da glasaju za taj dokument, o kojem će se kasnije izjašnjavati i građani na referendumu.

Zaev je istovremeno pozvao poslanike i građane da "odbace zidove ksenofobije i izolacije i daju šansu sporazumu."

Iako je bilo najavljeno da će sjednice parlamenta o temi ratifikacije sporazuma o novom imenu Makedonije biti praćene protestima građana i opozicije koji se tome protive, danas to nije slučaj.

- Potpisali smo sporazum koji označava početak kraja za period nesigurnosti i traumatičnog perioda koji je postigao dostojanstveno rješenje za obje strane. Imamo sporazum sa jasnim karakteristikama makedonskog jezika i identiteta. Zaštita identiteta trajat će stoljećima i stoljećima - rekao je Zaev.

Sporazumom, rekao je Zaev, Makedonija ne samo da dobija novog strateškog partnera u Grčkoj, već i zadržava staru težnju predaka da će građani te zemlje u svijetu biti prepoznati kao makedonci koji govore makedonski jezik.

Zaev je pozvao poslanike i građane na zajedništvo u interesu zajedničke budućnosti.

- Umjesto gorčine i ljutnje, zajedno ćemo napisati nove stranice, koje vode građane ka zajedničkoj prosperitetnoj Makedoniji po uzoru na napredne evropske zemlje. Evropska porodica ne izgleda kao makedonska. Dobivamo još jednog prijatelja i strateškog partnera, garantiramo stabilnost i sigurnost Makedonije, otvaramo put do EU i NATO-a. Mi postižemo težnju naših predaka da budemo prepoznati kao Makedonci koji govore makedonski. Ovo je historijski akt kojim Makedonija i građani dobivaju šansu - rekao je premijer Zaev.

Sporazum predviđa da novo ime te bivše jugoslavenske republike bude Republika Sjeverna Makedonija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.