SVIJET

UN-ove agencije za migrante pozivaju Evropu da nađe novo rješenje za izbjegličku krizu

Arhiv

Index.hr

28.6.2018

Dvije agencije UN-a za migrante i izbjeglice jučer su pozvale zemlje Evropske unije da nađu novo rješenje za migrantsku krizu u Sredozemlju, nakon nedavne pat-pozicije između spasilačkih brodova i regionalnih vlada.

UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pozvale su zemlje EU da se angažiraju u "organiziranu regionalnu akciju da se što više smanji nepotreban gubitak ljudskih života na moru".

Ranije u srijedu spasilački brod njemačke nevladine organizacije s oko 230 migranata stigao je u Maltu nakon što je šest dana čekao ući u Evropu.

Drugom spasilačkom brodu "Aquariusu", ranije ovog mjeseca, odbijen je ulaz u italijansku luku i na Maltu i bio je prisiljen ploviti do Španije i ondje iskrcati više od 600 migranata.

- U proteklih deset dana plovila u Sredozemnom moru u kojima su bili spašeni izbjeglice i drugi migranti nisu se mogla iskrcati zbog političke pat-pozicije u Evropi - rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filipo Grandi (Filippo) u izjavi.

- Odbijanje spašavanja ili prebacivanje odgovornosti za azil negdje drugdje potpuno je neprihvatljivo. Potrebno je da se zemlje ujedine i zajedno zacrtaju put napretka - dodao je Grandi.

Agencije UN-a pozvale su zemlje EU da iskoriste samit u Briselu u četvrtak i petak da što prije pronađu rješenje koje uključuje saradnju s UN-om i Afričkom unijom i poštivanje međunarodnih standarda za azil.

Agencije su pozvale da migranti spašeni u međunarodnim vodama budu dovezeni na obalu na sigurne lokacije u EU i potencijalno drugdje.

- Naš je prioritet spašavanje života svih koji su bili žrtve krijumčara, koji smještaju muškarce, žene i djecu u nesigurne čamce i odvode ih u duboko more - rekao je direktor IOM-a Vilijam Lejsi Sving (William Lacy Swing).

- Ove godine se dosad utopilo gotovo hiljadu ljudi zbog okrutne računice u kojoj krijumčari uvijek dobivaju - dodao je Sving.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.