MUNDIJAL 2018

Američki mediji hvale ruskog lidera: Putin je pravi pobjednik Svjetskog prvenstva u fudbalu

AFP

CNN

29.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ruski predsjednik Vladimir Putin od početka Svjetskog prvenstva u fudbalu igra svoju igru državnika, primajući redom predsjednike i druge visoke zvaničnike, navodi CNN.

Usto, za Svjetsko prvenstvo prodato je više od 2,5 miliona karata, što je Rusiju prikazalo kao turističku destinaciju, a njihova reprezentacija igrala je iznad svih očekivanja uprkos činjenici da je najslabije rangirana, navodi CNN.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu također je podiglo Putina na geopolitičkoj ljestvici, a čak mu je i visoki zvaničnik, kojeg je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) poslao u Moskvu, čestitao na dobro organiziranom Svjetskom prvenstvu, pitajući ga kako je sve to uspio.

Sada Putin predsjedava trenutkom međunarodne rusofilije, barem po nastupima, prvenstvo u Rusiji za sada nije umrljano nasiljem navijača niti je bilo nekih terorističkih prijetnji, a slike veselih navijača s ulica ruskih gradova šalju pozitivnu sliku o toj zemlji, navodi CNN, dodajući da će na geopolitičkom frontu krunu na kraju prvenstva staviti Putin susretom s Trampom 16. jula u Helsinkiju.

Završnica Svjetskog prvenstva 15. jula dat će mogućnost Putinu da odigra još jednu ulogu domaćina, navodi CNN, dodajući da je Putin na finalnu utakmicu pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) i palestinskog lidera Mahmuda Abasa (Mahmoud Abbas).

Netanjahu još nije odgovorio na poziv, ali Abas jeste i dolazi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.