OPTUŽBE

Američki mediji: Svjeverna Koreja povećala proizvodnju obogaćenog uranija

Srna

30.6.2018

Američke obavještajne agencije vjeruju da je Sjeverna Koreja u proteklih nekoliko mjeseci na više tajnih lokacija povećala proizvodnju nuklearnog goriva za atomsko naoružanje i da će možda pokušati da to sakrije dok bude tražila ustupke od SAD, javili su američki mediji.

Američka medijska kuća NBC ocjenjuje da je posljednja procjena obavještajnih službi suprotna od osjećanja koje je izrazio predsjednik Donald Tramp (Trump), koji je nakon sastanka 12. juna sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom poručio da ''od Sjeverne Koreje više ne postoji nuklearna prijetnja".

U svom izvještaju medijska mreža poziva se na pet neimenovanih zvaničnika koji su izjavili da je Sjeverna Koreja pojačala proizvodnju obogaćenog uranija za atomsko naoružanje, čak i nakon uključenja u diplomatske napore sa SAD.

Prema navodima zvaničnika, u obavještajnoj procjeni zaključeno je da Sjeverna Koreja ima više od jedne tajne lokacije pored poznatog nuklearnog postrojenja Jongbjon.

- Postoji apsolutno nedvosmislen dokaz da pokušavaju da prevare SAD -kaže jedan od zvaničnika.

Američka Centralna obavještajna agencija odbila je da komentira izvještaj. Stejt department ističe da ne može potvrditi izvještaj i da ne komentira obavještajna pitanja.

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjeve za komentar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.