SASTANCI

Donald Tramp dolazi u posjetu Velikoj Britaniji, državi koja zbog Brexita u potpunosti ovisi o SAD

Agencije

9.7.2018

Kada Donald Tramp (Trump) stigne u Veliku Britaniju krajem ovoge sedmice, premijerka Tereza Mej (Theresa May) će se morati suočiti s neizbježnom činjenicom - zbog Brexita Britanija nikada nije bila ovisnija o savezništvu s američkim predsjednikom.

Trampova prva predsjednička posjeta Velikoj Britaniji, stiješnjena između samita NATO-a i sastanka s Vladimirom Putinom, dolazi u jednom od važnijih trenutaka za Zapad još od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Vašington sad treba London manje, a London Vašington više nego prije Brexita 

Terezu Mej to dovodi u nezavidan položaj s obzirom na to da želi ojačati trgovinske veze sa SAD kako bi nadoknadila odlazak iz EU 29. marta 2019.

- Ironija je u tome što će, nakon Brexita, Ujedinjeno Kraljevstvo postati manje koristan američki saveznik, dok istodobno London treba Sjedinjene Američke Države mnogo više - rekao je Džefri A. Stejsi (Jeffrey A. Stacey), bivši dužnosnik Stejt departmenta u Obaminoj administraciji.

Uprkos Trampovoj sklonosti sklapanju poslova, naglasak posjete će više biti na retorici o "posebnim odnosima" nego što će se razgovarati o pojedinostima trgovinskog sporazuma nakon Brexita.  

Kraj britanske strategije balansiranja između Evrope i Amerike

Mnogim britanskim diplomatima Brexit znači kolaps 70 godina stare britanske strategije uspostavljanja ravnoteže između evropske integracije i savezništva s Amerikom zasnovanom na prolivenoj krvi u Drugom svjetskom ratu, trgovini i razmjeni podataka.

- Mej je pogriješila s brzopletom diplomatijom prema Trampu. Šta je ona uopće do sada dobila od toga? - pita se jedan visoki evropski diplomata u Londonu, koji je htio ostati anoniman.

- Vi Britanci napuštate Evropu, no želite li se stvarno predati u ruke Trampove Amerike? I što je još važnije, imate li uopće izbora? -upozorava on. 

Dužnosnici iz premijerkinog kruga insistiraju na tome da Britanija i dalje ima utjecaja na Trampa, iako im je teško tačno objasniti kako.

No, mnogi se ipak oslanjaju na poboljšanje lične dinamike između Mej, staložene političarke koja je ponosi oprezom prilikom donošenja odluka i Trampa, često ratobornog i hrabrog političara.

- O Trampu i Makronu se priča jer je taj odnos interesantan, pun preokreta. O Trampu i Merkel se priča jer je taj odnos težak - rekla je Leslie Vinjamuri, voditeljica američkog programa u Čatham Hausu. "Tereza Mej se malo izgubila u svemu tome", dodaje.

Na posljednjem sastanku članica G-7, Mej je na pitanje o tome je li Tramp bio ''dobar partner'' Velikoj Britaniji, odgovorila: "SAD i Velika Britanija su dobri prijatelji. Predsjednik Tramp i ja dobro sarađujemo".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.