SPOROVI

Većina Grka ne odobrava sporazum o novom imenu Makedonije

Srna

9.7.2018

Većina Grka ne odobrava nedavno potpisani sporazum između Grčke i Makedonije kojim bivša jugoslovenska republika postaje Republika Sjeverna Makedonija, pokazalo je najnovije istraživanje Agencije "Kapa risrč". 

Prema istraživanju u kojem je učestvalo 9.800 ispitanika, 58 posto Grka ne podržava sporazum, a 30 posto je za njegovo potpisivanje.

Čak 56 posto anketiranih smatra da dogovor treba biti ratificiran u grčkom parlamentu, nakon što Makedonija završi referendum i izmijeni Ustav, a 37 posto ispitanika da ga grčki poslanici trebaju ratificirati.

Gotovo 18 posto ispitanika saglasno je s idejom da vojska treba intervenirati i privesti političko rukovodstvo, predsjednika i premijera, a 42 posto smatra da su izdajnici oni koji podržavaju sporazum, prenose makedonski mediji.

Makedonija i Grčka potpisale su 17. juna sporazum kojim je okončan višegodišnji spor dvije države zbog imena Makedonije.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja "sigurnsonu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi s nazivom Makedonija vođeni su od 1992. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.