VELIKE PROMJENE

Novoimenovani britanski šef diplomatije: Vrijeme je da se našoj premijerki pruži podrška, sad ili nikad!

AFP

Agencije

10.7.2018

Dugogodišnji britanski ministar zdravlja Džeremi Hant (Jeremy Hunt), kojeg je premijerka Tereza Mej (Theresa May) imenovala za šefa diplomatije umjesto Borisa Džonsona (Johnson), poručio je da je počastvovan ovim imenovanjem "u ključnom trenutku historije zemlje". 

- Vrijeme je da se našoj premijerki pruži podrška kako bi postigla veliki sporazum o Brexitu. Sad ili nikad - naveo je on na svom nalogu na Twiteru, nakon što je u ponedjeljak uvečer imenovan za ministra vanjskih poslova, poslije Džonsonove ostavke.

Imenovanje Hanta (51), bliskog saveznika premijerke, umjesto buntovnog Džonsona, moglo bi promijeniti balans u vrhu ministarskog tima Tereze Mej kad je riječ o Brexitu. Agencije navode da Hant važi za jednog od ministara najlojalnijih premijerki Mej.

Zanimljivo je, međutim, da je - dok je Džonson bio jedan od najistaknutijih zagovornika Brexita - Hant je pak, prvobitno, tokom kampanje uoči referenduma 2016., podržavao opciju ostanka u Uniji. Međutim, radiju LBC rekao je u oktobru 2017. da se predomislio s tim u vezi, djelimično zbog toga što je, kako je tada objasnio, razočaran "arogancijom" u ponašanju EU tokom pregovora.

Prošlog mjeseca Hant je rekao da je neprimjereno da kompanije poput "Airbusa" upozoravaju na premještanje radnih mjesta zbog Brexita, te da bi, umjesto toga, trebali stati iza Mej u njenim nastojanjima da dođe do dobrog sporazuma o napuštanju EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.