GLOBUS

Šta će Tramp reći na ovo: Japan i EU potpisuju ugovor o slobodnoj trgovini

Index.hr

17.7.2018

Japan i Evropska unija trebali bi danas potpisati sporazum o slobodnoj trgovini, koji će pokriti trećinu globalne ekonomije, u očiglednoj suprotnosti prema protekcionističkoj politici koju zagovara američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

Do potpisivanja dolazi u trenutku pojačanih globalnih trgovinskih napetosti, nakon što je Tramp uveo carine na uvoz aluminija i čelika kao i na kinesku robu te krenuo ispitivati tarife-takse u automobilskoj industriji, što je potez koji će pogoditi evropsku i japansku industriju.

- Šaljemo snažan signal svijetu da i dalje vjerujemo u otvorenu trgovinu i da protekcionizam nikada nije pravi odgovor - kazala je evropska povjerenica Sesilija Malmstrom (Cecilia Malmstrom) ranije ovog mjeseca, kada su se države članice saglasile s potpisivanjem sporazuma, prenosi "Index.hr".

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Junker) trebali bi potpisati sporazum, zajedno s japanskim premijerom Šinzom Abeom (Shinzo Abe), na ceremoniji u Tokiju. 

Potom sporazum mora ratificirati Evropski parlament, što se očekuje idućih mjeseci, te također japanski parlament.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.