GLOBUS

Obama žestoko kritizirao Trampovu politiku: Sloboda štampe je pod napadom

BHRT

18.7.2018

Bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) rekao je u govoru u Johanesburgu da je sloboda štampe pod napadom. On je to izjavio nakon što je njegov nasljednik Donald Tramp tokom vikenda izjavio da su “mediji neprijatelj naroda”.

U govoru povodom obilježavanja rođendana globalne ikone Nelsona Mendele, koji je umro prije pet godina u 95. godini, Obama nijednom nije spomenuo svog nasljednika Donalda Trampa, ali je u dugom obraćanju publici napao njegovu politiku, oštro kritizirajući ksenofobiju, rasizam, napad na univerzalne vrijednosti ljudskih prava, laganje.

Ukazao je i na “potpuno gubljenje stida među političkim liderima kada ih uhvate u laži, a oni, kako je rekao, laž onda samo udvostruče”.

Upozorio je da se zemlje u kojima se raspiruje ksenofobija “na kraju nađu u građanskom ratu”.

Borba za osnovnu pravdu, prema riječima Obame, nikada istinski nije završena, kako je rekao, “čak ni u mojoj zemlji u čijem temelju stoji da su svi ljudi ravnopravni”.

- Živimo u čudnim i nesigurnim vremenima - rekao je Obama, priznavši da “elite nisu uspjele popraviti greške u međunarodnom poretku” i da je globalizacija povećala nejednakost u svijetu” i da se pojavljuje u svim formama, prenosi BHRT.

On je napao političare “čvrste ruke” i njihove politike jer “oni koji su na vlasti teže da podriju svaku instituciju … koja demokratiji daje smisao”.

Pozvao je mlade ljude da nastave naslijeđe Mendele, kojeg je nazvao svojom životnom inspiracijom i “posljednjim oslobodiocem 20. stoljeća”, poručivši da “moramo razviti sistem s mnogo većom međunarodnom saradnjom”.

Ovo je jedno od rijetkih javnih pojavljivanja bivšeg američkog predsjednika, kojeg mnogi prozivaju da nije vrijeme da šuti i da se drži po strani, budući da Tramp napada svako od njegovih postignuća na domaćem i međunarodnom planu.

Posebno se traži od Obame veći angažman s obzirom na to da je nedavno istraživanje javnog mnijenja u Americi pokazalo da ga tamošnja javnost smatra najuspješnijim američkim predsjednikom u modernoj historiji i da je jednako popularan i van SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.