PENSILVANIJA

Tri dana prije parlamentarnih izbora: Obama, Trump i Bajden danas su u ključnoj državi

Četrdeset četvrti i četrdeset šesti stanar Bijele kuće imat će istovremene skupove

Barak Obama podrška Džo Bajdenu. AP Photo / Gene J. Puskar

Z. K.

5.11.2022

Džo Bajden (Joe Biden), Donald Tramp (Trump) i Barak Obama (Barack) danas, tri dana prije parlamentarnih izbora u sredini mandata, borave u istoj saveznoj državi Pensilvaniji, gdje demokrati i republikanci pokušavaju privući neodlučne birače mobilizirajući i dvojicu bivših predsjednika.



Temelji za predsjedničke izbore

Četrdeset četvrti i četrdeset šesti stanar Bijele kuće imat će istovremene skupove s 45. u toj veoma važnoj saveznoj državi, na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prije parlamentarnih izbora koji će udariti temelje za predsjedničke izbore 2024. godine.

Interes cjelokupne javnosti usmjeren je prema tom nekadašnjem središtu metalne industrije, gdje se republikanski multimiljoner Mehmet Oz, po zanimanju hirurg, uz potporu Donalda Trampa, takmiči s orijašem i bivšim demokratskim gradonačelnikom Džonom Fetermanom (John Fetterman) za mjesto u Senatu, o kojem će najvjerovatnije ovisiti ravnoteža vlasti u gornjem domu koji ima velike ovlasti.

Na međuizborima u utorak, 8. novembra, Amerikanci će obnoviti i sva mjesta u Zastupničkom domu. U igri je niz mjesta lokalnih zastupnika koji odlučuju o politici svoje države u vezi s pobačajem i s okolišem.


Teška vremena

Džo Bajden koji je dosad najradije izbjegavao predizborne skupove u korist prikupljanja donacija za svoju stranku, ući će u arenu na velikom skupu u Filadelfiji, historijskom središtu američke demokracije.

Predvečer će se predsjedniku, koji će uskoro proslaviti osamdeseti rođendan, na bini pridružiti Barak Obama. Obama, 44. predsjednik, u subotu ujutro je doputovao u Pitzburg, industrijski grad u Pensilvaniji, gdje je pozvao birače da "glasaju" za demokratske kandidate.

Priznao je da je "čitava zemlja zadnjih godina prolazila kroz teška vremena", napose zbog "historijske pandemije", ali i kritizirao republikance koji žele "uništiti socijalnu sigurnost i zdravstveno osiguranje te dodatno smanjiti porez bogatima i velikim kompanijama".


Žestoka kampanja

Nekoliko sati posije, šezdesetak kilometara dalje, drugi bivši predsjednik, Donald Tramp, družit će se s republikanskim pristašama u crvenim kapama u gradiću Latrobeu.

Nakon žestoke kampanje usredotočene na inflaciju, republikanci su sve sigurniji da će 8. novembra lišiti predsjednika većine u oba doma. Ako se njihova predviđanja potvrde, republikanski milijarder će, čini se, iskoristiti povoljan vjetar i čim prije službeno objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore 2024., možda već u trećoj sedmici novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.