GLOBUS

Pakao u Skandinaviji: Zbog dugotrajne suše gori Arktički krug, šumski požari prijete i Štokholmu

Tportal.hr

20.7.2018

Neuobičajeno visoke temperature na evropskom sjeveru, uz dugotrajnu sušu i snažne vjetrove, već danima pogoduju širenju požara u Švedskoj

U središnjem dijelu zemlje i na zapadu aktivna su 44 požara, javlja BBC, dodajući kako se iz tih područja evakuiraju stanovnici i turisti.

Švedska je mobilizirala sve resurse kako bi zaustavila požare koji bjesne diljem zemlje. Traži i međunarodnu pomoć, pa su Italija i Francuska poslale po dva kanadera, a Norveška šest helikoptera.

Hiljade ljudi upozorene su da ne izlaze iz kuća, da zatvore prozore i ne udišu zadimljeni zrak.

Vatra je poharala oko 20.000 hektara polja i šuma, a šteta se trenutačno procjenjuje na oko 60 miliona eura. Šveđani su zbog požara koji su zahvatili i Arktički krug sve zabrinutiji.

- Vremenske prilike u Švedskoj su već nekoliko mjeseci neuobičajene za taj prostor. Posvuda plamte požari, a biljke se zbog nedostatka kiše pretvaraju u nagorjelu slamu. Najteže je farmerima na sjeveru zemlje koji zabrinuto zbrajaju štetu i razmišljaju koliko će morati zaklati stoke jer nema dovoljno zaliha hrane i vode. Polja su suha već mjesecima, a temperature na Arktičkom krugu dosežu 31 stupanj Celzijev. Pravi horor', ispričao je za Tportal jedan od svjedoka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.