GLOBUS

Mark Zakerberg i Facebook na udaru investitora, spremaju se kolektivne tužbe

Ilustracija

RT

30.7.2018

Akcionar Facebooka Džejms Kacuris (James Kacouris) tužio je ovu društvenu mrežu, njenog glavnog izvršnog direktora Marka Zakerberga (Zuckerberg) i glavnog finansijskog direktora Djevida Venera (Davida Wehner), nakon što je izvještaj o poslovanju za drugi kvartal 2018. zbrisao na berzi gotovo 150 milijardi dolara bogatstva akcionara.

Tužba, koju je Kacuris podnio saveznom sudu na Menhetnu, mogla bi biti prva od mnogih zbog razočaravajuće dobiti tog društvenog medija, a u trenutku dok se protiv Facebooka vodi na desetine sudskih parnica zbog neovlaštenog ustupanja korisničkih podataka firmi "Cambridge Analytica" iz Velike Britanije radi utjecanja na birače tokom predsjedničke kampanje u Sjedinjenim Američkim Država 2016. godine.

Mnoge od tih parnica se navodno vode objedinjeno, kao kolektivna tužba, pred saveznim sudom u San Francisku.

Kacuris optužuje Facebook i njegova dva glavna direktora za dovođenje investitora u zabludu, jer nisu pravovremeno otkrili da se očekuje usporavanje rasta prihoda, pad operativne marže i smanjenje broja aktivnih korisnika. U tužbi se traži da ovaj slučaj ima status kolektivne, ali visina tražene naknade štete nije precizirana.

Prema navodima tužitelja, tržište je bilo "šokirano" kada je prošle srijede počela da isplivava "istina" iz kompanije sa sjedištem u Menlo Parku, u Kaliforniji. Kacuris je dodao da je pad akcija Facebooka od 19 procenata narednog dana posljedica kršenja zakona o obveznicama, za šta optužuje tužene. 

Prošle srijede, Facebook je izgubio otprilike jednu petinu tržišne vrijednosti nakon objave sumornih podataka o dobiti, kao i upozoravajućih brojki o gorem rastu broja korisnika nego što je očekivano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.