U sudaru dva helikoptera u Rusiji 18 osoba poginulo

Agencije
04.08.2018 18:07

U Krasnojarskom kraju u Rusiji srušio se helikopter Mi-8, javile su svjetske agencije.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije navelo je da se nesreća dogodila dva kilometra od naselja Igarka u 10.20 po lokalnom vremenu (5.20 po srednjoevropskom).

Istražni komitet je saopštio da su u helikopteru bila tri člana posade i 15 radnika koji su svi poginuli.

Helikopter se srušio u nenaseljenom mjestu. Mjesto pada je pronađeno, nađene su obje crne kutije-uređaj za snimanje parametara letenja i snimač. Njihovo stanje se još utvrđuje.

Mi-8 se srušio tokom leta, a prije pada je letio dva kilometra. Letjelica je uništena i izgorjela. Pri dodiru sa zemljom oba rezervoara za gorivo u helikopteru su eksplodirala.

Izvor u hitnoj službi saopštio je da se helikopter koji se srušio sudario sa teretom drugog helikoptera Mi-8 prilikom polijetanja.

“Helikopter Mi-8 kompanije ’Juter‘ (broj 25640) letio je iz Vankora za Harkasalu. Prilikom polijetanja došlo je do sudara sa teretom prikačenim na konopac podvesnog nosača drugog helikoptera Mi-8”, navode agencije.

Savezna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije Rosavijacija potvrdila je da su se dva helikoptera sudarila.

“Prema preliminarnim podacima oko 4 ujutru (srednjoevropsko vrijeme) dva helikoptera kompanije ’Juter‘ poleteala su jedan blizu drugog u regionu naftnog polja Vankor. Prvi je poletio helikopter Mi-8 sa podvesnim nosačem za teret i bez putnika, a drugi je poletio helikopter Mi-8AMT sa putnicima, radnicima, kako bi ih prevezao do naftne crpne stanice”, saopćila je Rosavijacija.

Prema preliminarnim informacijama, helikopter Mi-8AMT sa putnicima nakon polijetanja se iz nepoznatih razloga sudario sa nosačem helikoptera sa teretom, srušio se i zapalio. Tri člana posade i 15 putnika koji su se nalazili u helikopteru su poginuli. Helikopter bez putnika spustio je teret i sletio, a posada nije povrijeđena.

NA VRH