SASTANAK

Angela Merkel i novi španski premijer traže više novca od EU za pomoć Africi

AFP

Avaz.ba

12.8.2018

Novi španjski premijer Pedro Sančez (Sanchez) i njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu su se saglasili o potrebi pravednije raspodjele migranata unutar Evropske unije i veće podrške Maroku, kao emitivnoj i tranzitnoj državi za migrante, prenose agencije.

Prema saopćenju koje je objavio Madrid, Sančez i Merkel su se dogovorili da će prenijeti Evropskoj komisiji potrebu veće finansijske uključenosti u Evropsku fondaciju za Afriku.

Merkel je podsjetila da je Njemačka uplatila svoj doprinos tom fondu za Tunis i Maroko jer oni trebaju podršku za sigurnost granica i saradnju u razvoju.

Neformalni sastanak kancelarke Merkel s premijerom Sančezom slijedio je nakon što su 6. avgusta Berlin i Madrid potpisali sporazum o povratku iz Njemačke tražitelja azila koji su već podnijeli zahtjev za azilom u Španiji.

To je prvi put da je neka članica Evropske unije potpisala takav sporazum s Njemačkom. 

Merkel se nada da će uspjeti uvjeriti Italiju i Grčku da, također, prihvate migrante koji su prije dolaska u Njemačku prvi put bili registrirani u tim dvjema zemljama.

Nakon spora u julu s ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom (Seehofer), koji želi da kancelarka Merkel provodi oštriju politiku prema migrantima, migrantsko pitanje prijetilo je rušenjem njemačke koalicijske vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.