SVIJET

Desetine hiljada izraelskih Arapa na ulicama zbog kontroverznog zakona

Screenshot

Index.hr

12.8.2018

Više desetina hiljada izraelskih Arapa protestiralo je u subotu u Tel-Avivu protiv spornog zakona kojim se Izrael definira kao "država-nacija jevrejskog naroda", javlja agencija France Presse.

Prema izraelskoj državnoj televiziji, više od 30.000 osoba okupilo se na skupu organiziranom na poticaj organizacija koje zastupaju arapske izraelske manjine, a one čine 17,5 posto stanovništva. 

Izraelski Arapi potomci su Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon osnivanja izraelske države 1948. godine.

Prošle sedmice na velikom skupu okupili su se Druzi, druga manjina koja se, također, protivi tom zakonu. I Druzi i Arapi smatraju da novi zakon, na koji je podneseno pet tužbi na vrhovnom sudu, stvara od njih građane drugoga reda. 

Demonstrantima se pridružili i Jevreji

Izraelski Jevreji pridružili su se domonstrantima koji su izvikivali na hebrejskom i arapskom "Jednakost, jednakost", "Nećemo šutjeti" i "Apartheid neće proći", a izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) nazivali su "fašistom".    

Izraelski parlament usvojio je 19. jula zakon kojim se Izrael definira kao "državu-naciju jevrejskog naroda". Tim tekstom određuje se da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, što je novost jer je arapski imao identičan status s hebrejskim. Nadalje se propisuje da su "jevrejska naselja (u Izraelu) od nacionalnog interesa". 

U tekstu se uopće ne spominje jednakost građana ili demokratski karakter zemlje i zabrinjava manjine jer je dio temeljnih zakona koji služe kao ustav koji u Izraelu ne postoji.

Netenjahu je rekao da ne kani prihvatati amandmane i objasnio da bez novog zakona "ne bi bilo moguće garantirati budućim generacijama da će Izrael biti jevrejska država".  

To je rasistički zakon

Druzi, manjina od 130.000 osoba koji, za razliku od izraelskih Arapa, služe vojni rok u Izraelu, također su u subotu navečer protestirali.

Riječ je o rasističkom zakonu koji podsjeća na apartheid u Južnoj Africi - izjavio je Mohamad Barake, koji predsjedava visokim odborom izraelskih Arapa. 

Ta je organizacija podnijela pet tužbi na zakon pri vrhovnom sudu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.