REAKCIJA

Tramp: Turska je problem već dugo, nećemo prijeći preko slučaja Bransona

AFP

Avaz.ba

17.8.2018

Nakon što su SAD sinoć Turskoj najavile nove sankcije ukoliko ne oslobode pastora Endrua Bransona (Andrew Brunson), optuženom za terorizam i špijunažu, oglasio se i predsjednik Donald Tramp (Trump).

Tramp je danas novinarima u Bijeloj kući kazao da Turska predstavlja problem već neko vrijeme.

- Nisu se ponašali kao naš prijatelj, ali vidjet ćemo se šta će se desiti. Zatvorili su jednog divnog čovjeka, pastora Bransona. Izmislili su da je on špijun, a sada mora i na sud - kazao je američki predsjednik i dodao: 

''Davno su ga trebali pustiti i dozvoliti mu da se vrati u SAD. Prema mom mišljenju ponijeli su se veoma loše i mi nećemo preći preko ovoga, ne mogu zatvarati naše ljude.''

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) jasno je poručio svom kolegi Trampu da za oslobađanje protestantskog pastora SAD mora izručiti Fetulaha Gulena (Fethullah Gülen) kojeg Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016. godine. 

Podjsećamo, Branson je uhapšen 2016. godine u čistkama koje su se dogodile poslije pokušaja državnog udara i u kojima je zatvoreno više od sto hiljada turskih vojnih osoba, državnih službenika, odgajatelja, akademika, disidenata i novinara. 

Branson je optužen za pripadnost pokretu Gulen, koji Turska smatra terorističkom organizacijom. Protiv pastora je u martu formalno podignuta optužnica za špijunažu i terorizam. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.