ODGOVORI Uveo tarife na izvoz turskog čelika i aluminijuma

Tramp: Nećemo praviti nikakve ustupke Turskoj zbog Bransona

Agencije
21.08.2018 06:45

Foto: Arhiv

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da neće praviti ustupke Turskoj kako bi američki svećenik Endru Branson (Andrew Brunson), optužen za učešće u neuspjelom puču u Turskoj 2016. godine, bio oslobođen.

Kako kaže, mislio je da je postigao dogovor sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) kada je pomogao u ubjeđivanju izraelskih vlasti da puste jednog zatvorenog turskog državljanina. Tramp je tada pomislio da će Erdoan osloboditi Bransona.

- Veoma je tužno ovo što Turska radi. Mislim da prave užasnu grešku. Neće biti ustupaka - rekao je Tramp.

Tramp je uveo tarife na izvoz turskog čelika i aluminijuma kao odgovor na to što Branson nije pušten, ali nije zabrinut da će se ekonomska šteta proširiti Evropu.

- Nisam nimalo zabrinut. Nisam zabrinut. Ovo je ispravna stvar - rekao je Tramp, upitan da li postoji mogućnost štete i po ekonomije drugih zemalja.

Po pitanju mogućeg sastanka sa predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem (Hassan Rouhani), koji je Tramp pominjao ranije ovog mjeseca, američki predsjednik je rekao da je u redu ako želi da se sastane, ali ako ne: „Nimalo me nije briga”.

Zvanični Teheran uključujući i vrhovnog vođu Irana Ali Hamneija odbili su Trampovu ponudu za sastanak.

Što se tiče Rusije, američki predsjednik kaže da bi razmotrio ukidanje sankcija Moskvi ukoliko bi oni bili voljni da sarađuju po pitanju Ukrajine ili Sirije.

Upitan o društvenim mrežama, Tramp smatra da je „veoma opasno” da kompanije kao što su Facebook i Twitter stvaraju sopstvene smjernice.

NA VRH