SVIJET Bio stražar u nacističkom radnom logoru

Nacista Jakiv Palij, koji je deportiran iz SAD, stigao u Njemačku

Rođen u ondašnjoj Poljskoj na teritoriju sadašnje Ukrajine

Fena
21.08.2018 16:20

Devedesetpetogodišnji stanovnik Njujorka, za koga se vjeruje da je bio stražar u nacističkom radnom logoru u okupiranoj Poljskoj, doputovao je u Njemačku, nakon što su ga uhapsile i deportirale američke imigracijske vlasti, saopćili su američki zvaničnici u utorak. 

Bijela kuća saopćila je da Jakiv Palij (Jakiw) služio kao stražar u radnom logoru Travniki, gdje je gotovo 6.000 jevrejskih muškaraca, žena i djece ubijeno 3. novembra 1943. godine, u najvećem pojedinačnom masakru tokom holokausta.

Sjedinjene Američke Države pokušavaju izbaciti Palija iz zemlje otkako su objavile naređenje o deportaciji 2004., nakon što su vodeći članovi vlade njemačke kancelarke Angele Merkel pristali da ga njemačka država prihvati.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" javio je da je Palij stigao vojnim avionom na aerodrom u Dizeldorfu u zapadnoj Njemačkoj i da je prebačen u starački dom u gradu.

Rođen u ondašnjoj Poljskoj na teritoriju sadašnje Ukrajine, Palij je emigrirao u Sjedinjene Američke Države 1949., dobijajući američko državljanstvo osam godina kasnije, saopćila je Bijela kuća.

U saopćenju se, međutim, dodaje da je on prikrivao svoju nacističku prošlost i umiješanost u kršenja ljudskih prava, govoreći da je proveo Drugi svjetski rat radeći na farmi i u tvornici.

Palij je u 2001. saopćio zvaničnicima ministarstva pravde da je bio obučavan u nacističkom logoru za obuku u Travnikiju u okupiranoj Poljskoj 1943., saopćila je Bijela kuća.

- Služeći kao naoružani stražar i sprečavajući bijeg jevrejskih zatvorenika tokom nacističke službe, Palij je igrao ključnu ulogu u tome da žrtve Travnikija snađe njihova tragična sudbina u rukama nacista - saopćila je Bijela kuća.

Savezni suci oduzeli su mu američko državljanstvo u 2003. i naredili su njegovu deportaciju u 2004., ali ga nijedna evropska zemlja nije prihvatila, javili su CNN i magazin "New Yorker".

Uzimajući u obzir njegovo poodmaklu dob i krhko zdravlje, kao i mogući nedostatak dokaza, nejasno je hoće li njemačke vlasti pokrenuti sudski postupak protiv ovog penzionera koji je ostao bez državljanstva.

NA VRH