SAD

Univerzitet Columbia izvodit će nastavu online putem zbog protesta za Gazu

Protesti u znak podrške Gazi, koji već neko vrijeme traju u kampusu jednog od najprestižnijih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama

Zbog protesta za Gazu. Anadolija

Anadolija

22.4.2024

Uprava Univerziteta Columbia u Njujorku objavila je da će se nastava od sutra održavati "online" zbog protesta za Gazu, javlja Anadolija.

Protesti u znak podrške Gazi, koji već neko vrijeme traju u kampusu jednog od najprestižnijih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i svijetu, primorali su upravu da donese odluku da "oni koji žele mogu nastavu pohađati putem interneta".

Uprava Univerziteta Columbia objavila je da studenti koji ne žele dolaziti u kampus iz "sigurnosnih razloga", kao rezultat protesta podrške Gazi, mogu pohađati nastavu putem interneta.

Skupovi podrške Gazi održavaju se u parku u centru kampusa.

Brojni studenti učestvuju na skupovima solidarnosti za Gazu uprkos tome što su desetine njih proteklih mjeseci privedeni tokom protesta.

Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.097.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.