GLOBUS

Bolton: Cilj SAD nije smjena iranskog režima

Agencije

22.8.2018

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD, Džon (John) Bolton kaže da je obnavljanje ekonomskih sankcija Iranu imalo “dubinski efekat” i da administracija želi da ide dalje od mjera koje su bile na snazi prije nuklearnog sporazuma sa Iranom 2015.

Taj sporazum postignut između Irana i Sjedinjenih Država, Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Nemačke i ograničio je iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija koje nanose štetu ekonomiji Irana.

Bolton je tokom posjete Izraelu rekao da su američki zvaničnici razgovarali sa saveznicima povodom toga šta još može da bude učinjeno kako bi se “postigao maksimalni pritisak na Iran, uključujući dodatne sankcije i druge mjere" koje nisu precizirane.

Međutim, Bolton je insistirao da cilj SAD nije promjena iranskog režima.

“Da budem savršeno jasan, promjena režima u Iranu nije američka politika. Medjutim, ono što mi želimo je korjenita promjena ponašanja režima.”

Kritičari nuklearnog sporazuma, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kažu da je Iran dobio suviše mnogo, dok je odustao od neznatnog broja stvari i zadržao mogućnost da radi na proizvodnji nuklearnog oružja.

Bolton je tvrdio da je iranski nuklearni sporazum omogućio Teheranu nova sredstva koje bi mogao da upotrijebi u okviru postojećeg programa za proizvodnju nuklearnog oružja, terorističkih aktivnosti kao u sklopu iranskih konvencionalnih vojnih aktivnostima.

Iran insistira na tome da nuklearni program Teherana ima mirnodopsku namjenu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, kojoj je Vijeće sigurnosti UN dao zadatak da prati iransko pridržavanje sporazuma, saopćila je da Iran poštuje svoj dio tog spornog dogovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.