NOMINACIJE

Angela Merkel u dilemi koju poziciju odabrati - Evropsku komisiju ili Evropsku centralnu banku

Peter Altmajer, ministar ekonomije i energetike u vladi Merkel, mogući je nasljednik Žan-Klod Junkera

Agencije

S. N.

24.8.2018

Peter Altmajer (Altmaier), ministar ekonomije i energetike u vladi Angele Merkel, mogući je nasljednik Žan-Klod Junkera (Jean-Claude Juncker) na poziciji predsjednika Evropske komisije, javljaju evropski mediji. 

Merkel je najprije željela da Njemačka bude na čelu Evropske centralne banke, ali je odustala od te ideje, ocijenivši da joj je šef Komisije važnija pozicija. 

Iako kancelarka nije donijela definitivnu odluku hoće li tražiti ovo mjesto za Njemačku u narednom sastavljanju Evropske komisije, ona je svojim saradnicima u Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) koju predvodi rekla da razmatra da, kao rezervnu opciju, ponudi aktuelnu ministricu odbrane Njemačke Ursuli fon der Lijen (Leyen). 

Lijen je rođena i odrasla u Briselu. 

Najavljuje se da će Merkel ideju da Njemačka zauzme poziciju šefa Evropske komisije razmotriti na samitu CDU-a sa sestrinskom strankom iz Bavarske - Kršćansko-socijalnom unijom 9. i 10. septembra. 

Neki od čelnih ljudi CDU-a medijima prenose da se vode intenzivne konsultacije o tome koju poziciju u evropskim institucijama Njemačka treba dobiti za sebe i da se "razmatraju različite opcije od kojih je mjesto predsjednika Komisije jedna od tema". 

Samit CDU - CSU mogao bi biti još jedan događaj u rastućim tenzijama dvije (nekad) bliske koalicione partije. 

Manfred Veber (Weber), lider najjače poslaničke grupacije u Evropskom parlamentu Evropske narodne stranke (EPP), zainteresiran je, također, da u narednom mandatu preuzme Evropsku komisiju. 

Ali, osim toga što nema iskustva u takvim poslovima, Veber pripada baš CSU-u i Merkel ne bi da partiji koja joj u posljednje vrijeme zadaje toliko glavobolja prepusti ovu važnu poziciju. 

No, ako CSU procijeni da bi joj sukob s Merkel donio nove pogodnosti, onda bismo mogli svjedočiti novom zaoštravanju odnosa dviju partija. 

Iako nema iskustva, Veber je izuzetno dobro povezan s liderima drugih evropskih konzervativnih stranaka, mada nema autoritet koji Merkel posjeduje. 

Kako god, Merkel je ta koja će uskoro morati "prelomiti" šta su joj atraktivne pozicije u evropskim institucijama i početi tražiti saveznike unutar Unije koji će joj pomoći da realizira šta je naumila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.