SVIJET

Vašington priprema nove zračne udare

Bolton je 22. avgusta upozorio na snažni odgovor Amerike

Arhiv

Avaz.ba

25.8.2018

Amerika i njeni saveznici pripremaju nove zračne udare u Siriji, saopćeno je danas iz ruskog ministarstva odbrane.

U saopćenju se navodi da se militanti pripremaju da izvedu hemijski napad za koji bi okrivili Damask i time osigurali izgovor za udare.

- Napad će biti iskorišten kao izgovor za američke, britanske i francuske udare iz zraka na mete u Siriji - rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane general Igor Konašenkov.

Prema njegovim riječima, u Perzijski zaljev već su poslani američki brodovi "Salivans" i razarač naoružan s raketnim sistemom "Aegis".

U zračnoj bazi ''El-Udeid'' u Kataru već se nalazi američki bombarder "Rikvel Be-1" opremljen sa 24 krstareće rakete - navodi se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane. 

General Konašenko napominje da provokacije pripremaju militanti iz El-Nusre u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije.

- U sklopu priprema napada oko osam kanistera hlora je prebačeno u selo nedaleko od grada Džisr el-Šugur. U istoj oblasti je i odvojena grupa militanata, koju obučava britanska sigurnosna kompanija "Oliv"- kaže Konašenkov.

On je dodao da će militanti biti obučeni kao volonteri iz "Bijelih šljemova" i da će simulirati spasilačku operaciju s lokalnim stanovništvom navodno povrijeđenim u napadu.

- Nedavne izjave američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona (John) u kojima je prijetio novim bombardiranjem Sirije mogu se protumačiti kao skrivena potvrda planiranja udara - zaključuje Konašenkov.

Ruska medijska kuća "Raša tudej" podsjeća da je Bolton 22. avgusta rekao da će snažno odgovoriti ukoliko sirijski režim upotrijebi hemijsko oružje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.