ITALIJA

IOM - Afrički migranti mučeni u Libiji

Italija prošle sedmice odbila prihvatiti 150 migranata

Arhiv

Fena

29.8.2018

Afrički migranti, koje je Italija prošle sedmice zbog spora s Evropskom unijom odbila prihvatiti, bili su dvije godine zarobljeni u Libiji, a mnogi su bili mučeni i silovani, saopćeno je iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

U području Mediterana 15. avgusta spašeno je 150 migranata, uglavnom Eritrejaca i državljana Somalije, ali su oni morali da čekaju deset dana dok se Irska, Albanija i Vatikan nisu saglasili da ih prihvate, nakon što je italijanska vlada odbila to učiniti.

Iskrcavanje u Italiji dozvoljeno je za 27 maloljetnika bez pratnje odraslih i za još 13 ljudi kojima je bila potrebna hitna medicinska pomoć.

Iz IOM-a je navedeno da su od migranata uzete izjave, a portparol Organizacije Džoel Milman (Joel Millman) je rekao da su oni dvije godine držani u Libiji protiv svoje volje.

- U Libiji su se žalili da su mnoge od njih krijumčari tukli i mučili te da su tražili novac za otkupninu od njihovih porodica iz zemljama odakle dolaze. Italijanski ljekari tvrde da su mnoge pregledane žene izjavile da su bile silovane - izjavio je Milman.

Dodao je da IOM vjeruje da se hiljade migranata i dalje nalaze u sličnoj situaciji, prenosi Slobodna Evropa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.