ROZENHAJM

Dvojica njemačkih policajaca suspendirana zbog nacističkog pozdrava

Uzvikivali antiimirantske slogane

AFP

Srna

2.9.2018

Policija njemačke pokrajine Bavarske pokrenula je istragu protiv dvojice policajaca osumnjičenih da su izveli zabranjeni nacistički pozdrav u gradu Rozenhajmu. 

Iz policije se navodi da su dvojica službenika uzvikivali antiimirantske slogane i da su izveli nacistički pozdrav u pabu u gradu Rozenhajmu. 

Policiji je slučaj prijavio očevidac koji je bio u istom lokalu, a policijski službenici su suspendirani sa posla dok traje istraga.

U gradu Kemnicu jučer su održane demonstracije na kojima je učestvovalo oko 4.500 krajnjih desničara zbog ubistva Nijemca koje su počinila dva migranta iz Iraka i Sirije. 

Gradom je marširalo i oko 4.000 ljevičara u okviru kontrademonstracija, a 1.800 policajaca je bilo raspoređeno da bi razdvajalo dvije grupe.

Skinhedi su u gradu Kemnicu podizali ruke u stilu nacističkih pozdrava dok su proganjali ljude za koje su smatrali da nisu Nijemci. 

- Nećemo dozvoliti da se ekstramna desnica uvuče u naše društvo - rekla je ministrica pravosuđa Katarina Barli (Barley) njemačkom dnevniku "Bild am Zontag"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.