LIBIJA Ovaj grad je već sedmicu poprište nasilja

Više od 400 zatvorenika pobjeglo iz zatvora u Tripoliju

U sukobima dosad poginulo najmanje četrdeset osoba

Agencije
03.09.2018 11:05

Foto: Ilustracija

Više od 400 zatvorenika uspjelo je u nedjelju pobjeći iz zatvora u predgrađu libijskog glavnog grada Tripolija, koje je već sedmicu poprište nasilja, objavila je policija.

- Zatvorenici su uspjeli probiti vrata i pobjeći nakon nereda do kojih je došlo u blizini zatvora Ain Zara između suprotstavljenih naoružanih grupa - kazala je policija. Čuvari ih nisu uspjeli zaustaviti.

Suparničke milicije već sedam dana teškim oružjem se međusobno bore u južnom predgrađu Tripolija. U tim je borbama dosad poginulo najmanje četrdeset osoba, uglavnom civila, prema posljednjem saopćenju ministarstva zdravstva od petka navečer.

Raketnom paljbom pogođen je u nedjelju i izbjeglički logor u kojem su smješteni ljudi koji su izbjegli iz grada Taverge, pri čemu su najmanje dvije osobe poginule.

U tom se logoru nalaze stotine izbjeglica iz libijskog rada Taverge, smještenog u blizini Misrate, koji su bili prisiljeni pobjeći nakon revolucije 2011. kojom je svrgnut bivši čelnik Moamer Gadafi i otad se nisu uspjeli vratiti.

NA VRH