SVIJET

Nema saznanja o korištenju hemijskog oružja u Siriji

Ranije izjavljeno da je u Idlib transportirana materija koja se može koristiti kao oružje

Agencije

Srna

6.9.2018

Sjedinjene Američke Države nemaju saznanja da sirijski militanti posjeduju hemijsko oružje, izjavio je američki ministar odbrane Džejms Matis (James Mattis).

On je rekao da Pentagon, uprkos "prilično dobroj pronicljivosti", nije primijetio nikakve dokaze koji upućuju na to da militanti u sirijskoj pokrajini Idlib mogu da izvrše napad hemijskim oružjem.

- Nemamo podatke koji pokazuju da opozicija posjeduje bilo kakve hemijske kapacitete - napomenuo je Matis.

Matisove izjave uslijedile su nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u julu izjavio da "nema sumnje" da se militanti u Siriji pripremaju da insceniraju napad nemijskim oružjem i da je Rusija priložila relevantan dokaz SAD, UN i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopćio je prošlog mjeseca da militanti u Siriji pripremaju napad hemijskim oružjem, s namjerom da za to optuže vlasti u Damasku, podsjetio je "Sputnjik".

Iz ministarstva je ranije saopćeno da su u Idlib donesene nepoznate hemikalije, čiju je isporuku pomogla nevladina organizacija "Bijeli šljemovi".

Ruski stručnjak za vojne hemikalije Aleksandar Rodionov sredinom aprila je saopćio da su ruske snage u Siriji pronašle skladište s hemijskim oružjem, sa sirovim materijalima koji se koriste za proizvodnju hemijskog oružja u sirijskom gradu Duma, u kojem se, između ostalog, nalazio i cilindar s hlorom.

Hlor je prvi put kao oružje upotrijebljen tokom Prvog svjetskog rata, a korišten je i tokom sukoba u Iraku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.