Ruska policija uhapsila više od 150 demonstranata na masovnim protestima

SVIJET Znak otpora vlastima

Ruska policija uhapsila više od 150 demonstranata na masovnim protestima Održani u 80 gradova

Najmanje 153 demonstranta su uhapšena širom Rusije na protuvladinim protestima pristaša ruskog opozicionog vođe Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru, objavila je ruska organizacija za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.

Protest je znak otpora vlastima koje se nadaju velikom odzivu na lokalnim i regionalnim izborima koji se, također, održavaju u nedjelju, uprkos velikom nezadovoljstvu zbog penzione reforme.

- Vlasti ne slušaju ljude i to znači da je vrijeme da se ide na ulice - objavili su Navaljnijevi saradnici u izjavi pred protest.

Prijedlog penzione reforme, koji je u parlamentarnoj proceduri, stajao je predsjednika Vladimira Putina 15-postotnih bodova popularnosti u anketama. Ruska vlada sada je najnepopularnija od 2005., kada su bile ukinute povlastice iz sovjetske ere, što je dovelo do masovnih nacionalnih protesta penzionera.

Reforma predviđa povećanje dobne granice za penziju za pet godina, na 65 godina za muškarce i 60 za žene.

Navaljni je planirao predvoditi nedjeljni protest u Moskvi, ali ga je sud prošli mjesec osudio zbog kršenja zakona o organizaciji protesta i pritvorio na 30 dana.

Protesti su u nedjelju održani u 80 ruskih gradova, uključujući Sankt Peterburg.

Na njima je, prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava OVD-Info, uhapšeno 153 pristaša Navaljnog u 19 gradova, uključujući neke od njegovih najbližih saradnika.

U Moskvi se na Puškinovu trgu okupilo oko 2.000 ljudi, izvikujući ''Rusija će biti slobodna'' i ''Putin je lopov''.

Protesti se podudaraju s lokalnim i regionalnim izborima na kojima Rusi biraju dužnosnike 26 od ukupno 85 regija, uključujući gradonačelnika Moskve. Biraju se guverneri, lokalni zastupnici i ostali dužnosnici u različitim regijama.

Izbori u Moskvi trebali bi proći bez iznenađenja, a sadašnji gradonačelnik Sergej Sobjanin biti ponovno izabran.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH