KONFERENCIJE Veliki interes za napredak BiH

Pamer: Austrija podržava širenje EU, iako to ne čine druge zemlje članice

Izbori predstavljaju važan momenat za našu zemlju

Fena
12.09.2018 10:47

Foto: Arhiv

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pamer (Pammer) izjavio je jutros u Sarajevu da se njegova zemlja zalaže za daljnje širenje Evropske unije, iako trenutno nisu sve članice tako raspoložene.

Na konferenciji "Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU", Pamer je rekao da se BiH sada priprema za izbore što predstavlja važan moment i nada se da će dobiti konstruktivne snage koje će nastaviti rad na realizaciji Reformske agende i evropskog puta.

Pojasnio je da će se na konferenciji razgovarati o važnim unutrašnjim i vanjskim pitanjima na putu ka EU i šta širenje Unije znači, je li još poželjno ili nije te šta treba uraditi na tom planu.

- Austrija ima veliki interes da BiH napreduje i zato smo organizirali ovu konferenciju da razgovaramo o tome šta je neophodno, šta je moguće, a šta nije - rekao je Pamer.

Priznao je da unutar EU ima različitih snaga od kojih su neke više a neke manje za daljnje širenje Unije jer je taj proces u prošlosti bio ambivalentan.

Pamer je naveo da trenutno u EU postoje tenzije između Zapada i Istoka, te Sjevera i Juga, ali i da sama Unija mora biti sposobna da primi nove članice kao što one moraju biti spososbne da provedu evropske pravila.

Konferencija je okupila kreatore politika, analitičare, stručnjake i civilno društvo, kako bi diskutirali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa EU integracija BiH te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.

NA VRH