SVIJET

Vođa italijanske krajnje desnice Mateo Salvini usporedio afričke migrante s robovima

Instagram

Index.hr

14.9.2018

Italijanski potpredsjednik vlade i vođa krajnje desnice Mateo Salvini (Matteo) uporedio je danas na europskoj konferenciji afričke migrante s robovima, čime je izazvao ljutitu reakciju luksemburškog ministra vanjskih poslova Žena Aselborna (Jeane Assselborn).

Salvini, čelnik stranke Liga, vodi bitku protiv imigracija od juna, kad je koalicijska vlada preuzela vlast. Držao je govor na konferenciji o migracijama i sigurnosti zatvorenoj za novinare čiji je domaćin bila Austrija, koja trenutno predsjeda Evropskom unijom. 

- Čuo sam kako neko tvrdi da trebamo imigracije jer populacija stari. Ja stvari vidim posve drukčije - rekao je Salvini u primjedbi koju je snimio i objavio na svom Facebook profilu.

Građani me plaćaju da pomognem mladim ljudima osnovati porodicu s djecom, kako su to činili prije nekoliko godina, a ne da odaberem najbolju afričku omladinu koja bi zamijenila Evropljane koji više nemaju djece. Možda u Luksemburgu postoji potreba za tim, no u Italiji moramo pomoći našoj djeci da imaju djecu, ne da imaju nove robove koji bi zamijenili djecu koju nemaju - dodao je Salvini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.