SVIJET

Najnovija dešavanja u trgovinskom ratu između SAD i Kine

Vlada Donalda Trampa nametnula je nove sankcije u vrijednosti od 10 posto na raznu robu iz azijske države

Avaz.ba

24.9.2018

Trgovinska borba između SAD i Kine intenzivirana je danas, kada su dvije ekonomske supersile nametnule najveće carine do sada.

Trampova (Trump) vlada nametnula je nove carine u iznosu od 10 posto na 200 milijardi dolara kineske robe u ponoć, koja se proteže na hiljade proizvoda. Kina je na te poteze SAD odgovorila novim carinama od 5 i 10 posto na 60 milijardi robe porijeklom iz SAD kao što su meso, hemijski proizvodi, odjeća i dijelovi za automobil.

Ovi potezi su svojevrsno zaoštravanje trgovinskog rata između dvije najjače svjetske ekonomije.

Predsjednik SAD Donald Tramp uveo je nove carine na robe u vrijednosti od 250 milijardi dolara, skoro polovinu iznosa koji Kina izvozi u SAD. Posljednja runda utjecat će na hiljade proizvoda koje kupuju američki potrošači, uključujući stotine miliona dolara u namještaju i električnim aparatima.

Peking je odbacio navode Vašingtona, optužujući ga za protekcionizam i nasilje, uzvrativši novim tarifama na američke proizvode u vrijednosti od 110 milijardi dolara.

Posljednja runda nametanja carina na proizvode povećala je tarife koje su nametnule SAD sa 10 na 25 posto, a Kina još nije uzvratila na nove namete, piše CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.