SVIJET

Rusija: Sporazum o Idlibu što prije realizirati

Putin i Erdoan dogovorili podjelu zona između sirijskih vojnih i opozicionih snaga

Arhiv

Fena

6.10.2018

Sporazum o sirijskom Idlibu bilo bi dobro riješiti što prije, ali je veoma važno u tom procesu djelovati uravnoteženo da ne bi došlo do žrtava među civilima, izjavio je zamjenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov (Mikhail).

Kako je rekao, te mjere koje su poduzete da bi se formirale zone deeskalacije nasilja, baš kao i demilitarizirana zona u Idlibu, predstavljaju veliki uspjeh u cilju sprečavanja mnogobrojnih žrtava.

- Čak su i brojni predstavnici raznoraznih oružanih grupacija u Siriji prihvatili proces pomirenja i prestali sa svojim aktivnostima - istakao je.

Međutim, kakav će tempo biti rješavanja pitanja posljednjeg uporišta terorista i militanata – pitanje je, ocijenio je Bogdanov, ali je dodao i da bi bilo vrlo važno da to bude što prije, prenosi Sputnik.

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) dogovorili su se da u Idlibu stvore demilitariziranu zonu između sirijske opozicije i vladinih snaga, a s tim u vezi potpisan je i memorandum o stabilizaciji idlibske zone deeskalacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.