STRAZBUR

Predviđa se mali rast populista u Evropskom parlamentu

S. N.

12.10.2018

Evropsku uniju očekuju veliki izbori u maju naredne godine za Evropski parlament.

Puno je novina koje će ovo tijelo, koje nema zakonodavne ovlasti, uvesti nakon što se birališta zatvore 26. maja.

Nakon odluke da Velika Britanija napusti EU, broj poslanika EP-a bit će manji. Trenutno ih je 751. Nakon majskih izbora bit će ih 705.

Prema projekcijama koje donosi dnevni list i portal "Politico", očekuje se da će glavne političke grupacije - Evropska narodna stranka (EPP) zabilježiti blagi pad popularnosti, kao i socijalisti i demokrate (S&D).


Populisti bi trebali dobiti blago povećanje broja svojih poslanika. Oni su, međutim, rascjepkani u najmanje četiri grupacije. Da bi se formirao parlamentarni klub EP, mora postojati najmanje 25 poslanika koji bi ga činili.

Prema projekcijama "Politica", lijeve stranke mogle bi izgubiti i do 6 posto glasova. To bi poslaničkoj grupi S&D moglo dati 137 poslanika. EPP bi trebao "pasti" za skoro 4 posto i dobiti 178 mandata.

S druge strane, liberali okupljeni oko Alijanse liberala i demokrata (ALDE) te poslanička grupacija francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) En marche trebali bi porasti. Prema prognozama "Politica", prvi bi mogli imati 72, a drugi 33 poslanika. S obzirom na to da se sve naglašenije razgovara o objedinjavanju, liberali bi mogli postati treća grupacija EP.

Nove partije koje bi mogle osvojiti mandate trebale bi imati skok od nekih 4,7 posto i brojati 33 poslanika.

Ukoliko se ova projekcija ostvari, onda bi se nova Evropska komisija mogla formirati na principu velike koalicije narodnjaka, socijaldemokrata i liberala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.